Hungerdagens bössinsamling arrangeras med minimerade risker

Marjaana Malkamäki
Fotograf: Marjaana Malkamäki

I år fyller Finlands Röda Kors nationella insamling under Hungerdagen 40 år. På grund av coronaviruset arrangeras dess traditionella bössinsamling med betoning på säkerhet och hygien.

Det finns sätt att delta för alla som vill hjälpa till
  • Läs mer om olika sätt och registrera dig som böss- eller digitalinsamlare på adressen hungerdagen.fi.
  • Webbinsamlingen pågår under september och oktober.

Lokala insamlingar tar hänsyn till regionala myndighetsföreskrifter och begränsningar. Hungerdagens bössinsamling sker följande vecka från den 24 till den 26 september.

– I år behövs en hel del nya volontärer för bössinsamlingen, då många veteraninsamlare stannar hemma då de är i riskgruppen. Hungerdagen ger en utmärkt möjlighet att prova på volontärarbete och redan en halvtimme som bössinsamlare betyder mycket, uppmuntrar Kristiina Kumpula, Röda Korsets generalsekreterare.

Bössinsamlarna är en synlig del av Hungerdagens kampanj och har mobiliserat ca 14 000 volontärer årligen.

– I år delar vi ut kirurgiska mun- och nässkydd och handdesinfektionsmedel till insamlarna vid bössornas utdelningsplatser. Varje insamlare får även en detaljerad anvisning om säker insamling, säger Kristiina Myllyrinne, Röda Korsets expert på hälsa och första hjälpen.

I exceptionella tider ökar hjälpbehovet

Hungerdagen är Röda korsets viktigaste årliga insamling. På Hungerdagen samlar man in obundna medel till en katastroffond, vilket möjliggör snabba hjälpinsatser i Finland och utomlands.

– Just nu behövs det hjälp särskilt till exempel i södra Afrika, där upp till 45 miljoner människor lider av matbrist. Hungerkrisen drivs av klimatförändringen och coronavirusets utmaningar fördjupar krisen ytterligare. I Finland hjälper medlen de mest utsatta i exceptionella situationer, såsom i koronakrisen och efter plötsliga olyckor, såsom bränder, berättar Raisa Heinämäki, koordinator för Hungerdagens kampanj.

Många sätt att delta och alltid bli på gott humör

I år erbjuder Hungerdagen mångsidiga verktyg för digitala insamlare.

– Digital insamling är ett gott alternativ för dem som enkelt vill hjälpa från soffan där hemma. Att samla in donationer på webben och i sociala medier är lätt och lika viktigt som traditionell bössinsamling, betonar Raisa Heinämäki, koordinator för Hungerdagens kampanj.