”När coronan är förbi, då ska vi genast ses”

Kaisa Siren
Fotograf: Kaisa Siren

Då det inte går att träffas, så ringer Heli och Leila från Rovaniemi till varandra varje vecka.

På grund av coronavirusepidemin har människorna tvingats isolera sig i hemmen och begränsa sina nära kontakter.  Av samma orsak är också Röda Korsets vänverksamhet med möten ansikte mot ansikte på paus. Trots det upprätthålls kontakterna allt tätare på distans, och butikshjälpen som de frivilliga erbjuder har varit till nytta och glädje för många.  

Också Heli Vähäkangas och Leila Uutela från Rovaniemi har anpassat sig till den nya situationen. Helis och Leilas vänskap fick sin början år 2016, då Heli deltog i Röda Korsets vänkurs och fick genast Leila som sin vän. Vännerna har vant sig vid att träffas varje vecka och vanligen brukar de gå tillsammans till butiken eller äta hemma hos Leila.   Heli hjälper Leila som är rullstolsburen och i sin tur lagar Leila mat åt dem.

- Det finns platser dit jag inte kommer med rullstolen, då hjälper Heli mig och i butiken plockar hon varor som är placerade högt eller lågt.  Hemma hos mig tillreder jag maten och tillsammans äter vi och pratar om allt möjligt, berättar Leila om vännernas träffar i normala förhållanden.  

På grund av coronasituationen är det nu paus i butiksbesöken och pratstunderna vid matbordet.  I stället för att mötas fysiskt håller vännerna nu kontakt per telefon.  Heli har också hjälpt Leila med olika ärenden och hon har bland annat skött om att Leila har fått den hörapparat hon behövde.

- I fredags frågade Leila av mig om jag kan gå till Kuulostudio i stället för henne och det gjorde jag.  Och vi har också ringt.  Leila ringer i allmänhet en till två gånger i veckan och jag ringer också henne ganska ofta.

Att ta hand om varann ger dig själv glädje

Enligt Leila går det ganska bra att upprätthålla vänskapsförhållandet per telefon och att hålla kontakten med andra människor lyckas nog, fastän man inte kan träffas ansikte mot ansikte.

- Med Heli går allt bra hur som helst. Hon är en så ärlig och trevlig flicka. Och det går nog att hålla kontakt, bara man kan tala och bara man vet till vem man ska ringa.

Fastän det verkar att gå bra att hålla kontakten på distans, väntar vänner ändå ivrigt på att situationen ska återgå till det normala.

- Leila har flera gånger sagt att när coronan är förbi, då ska vi genast ses. Och eftersom vi har känt varandra i fyra år och vant oss vid att träffas varje vecka, så nog saknar jag också henne, säger Heli.

Medan vi väntar på att få återgå till det normala är det viktigt att vi tar hand om våra vänner på distans.  Vi ska alltså inte lämna någon ensam, för tillsammans klarar vi av också det här.  Heli påminner om att vänskap alltid har två sidor – att ta hand om vänner ger glädje också åt en själv.  

- Vänskapen är ju sådan att båda parterna får ut någonting av den.  Det finns ingen sådan vänskap där bara den ena får och den andra ger.  Jag skulle aldrig ha trott när jag kom med i Röda Korsets vänverksamhet att det är så roligt som det har varit.

 

Text:Pilvi Nikarmaa