5 sätt att hjälpa - Coronavirus

Vi lämnar ingen ensam under coronaepidemin i Finland eller ute i världen.

Hur kan du hjälpa under coronaepidemin?

                                                                                      Gå till mobilsidan >>

1) Ta hand om dig själv och andra

Håll kontakt med dina närstående per telefon eller fjärruppkoppling. Genom att begränsa fysiskt socialt umgänge skyddar du dina medmänniskor från smitta. 
Se tips om hur du tar hand om din ork i karantän.

2) Fråga om du kan hjälpa

Om du själv är frisk och inte misstänker smitta, är grannhjälp ett bra sätt att hjälpa. Du kan höra dig för hos grannen eller bekanta om de behöver hjälp med att exempelvis gå till butiken.
 

3) Anmäl dig och utbilda dig på webben

Äldre personer och de som hör till en riskgrupp för coronaviruset behöver samtalssällskap. Kom med på en webb- och telefonvänkurs (finska).  
 
Du kan också anmäla dig till Röda Korsets frivilligreserv genom att skapa en profil i Oma Röda Korset-systemet
 

4) Ge blod

Om du känner dig frisk och uppfyller blodgivningskraven, är du välkommen att ge blod. Ytterligare information på Blodtjänsts sidor: blodtjanst.fi
 

5) Ge bidrag

Genom att ge ett bidrag säkerställer du att de som befinner sig i en särskilt utsatt ställning inte blir lämnade ensam under coronaepidemin i Finland eller ute i världen.
 
Vi stöder beredskapen inom hemlandshjälpen bl.a. genom att utbilda frivilliga i att hjälpa ensamma. I Grekland och Turkiet stöder vi biståndsarbete som förebygger coronaviruset och skyddar kvinnors rättigheter.  
 
 
Företag eller samfund
Anmäl ett materiellt bidrag eller tjänstbidrag med denna blankett (på finska). Om du har något att fråga angående företagsbidrag eller -samarbete, kontakta yritykset@rodakorset.fi.
 

Ytterligare tips: Också falsk information sprids om coronaviruset.  Följ tillförlitliga mediers och organisationers samt myndigheternas kanaler, dela uppgifter som de publicerar och iaktta myndigheternas anvisningar. Institutet för hälsa och välfärd: Aktuell information om coronaviruset