Idrottshobby främjar integration

Leena Koskela
Leena Koskela
Leena Koskela

Röda Korset uppmuntrar asylsökande och ungdomar som har fått uppehållstillstånd att ägna sig åt idrott. Idrott minskar stressen i en utmanande livssituation och med hjälp av den kan invandrare lära känna finländarna och det finländska samhället.

Idrottsprojektet 2016–2019
  • Mål: Stödja välbefinnandet hos asylsökande samt barn och ungdomar som har fått uppehållstillstånd genom att erbjuda enkla och roliga sätt att röra på sig. Erbjuda idrottsmöjligheter i samarbete med lokala motions- och idrottsföreningar.
  • De asylsökande och personer som har fått uppehållstillstånd har provat på över 50 olika sportaktiviteter. De mest populära aktiviteterna: simning, fotboll och gym.
  • 18 mottagningscentraler deltog i projektet.
  • Finansiering: Regionförvaltningsverket i Södra Finland (med intäkter från Veikkaus)
  • Samarbetspartner: Finlands Olympiska Kommitté samt lokala idrottsföreningar och -aktörer
 

Ett idrottsprojekt, som finansierades av Regionförvaltningsverket i Södra Finland, möjliggjorde idrottsintressen i Röda Korsets mottagningscentraler och familjegrupphem under 2016–2019.

I gymnastiksalen i en skola i Lojo hörs springande steg och rop:

– Ta den av honom!

– Yes, det var dagens snyggaste!

Den lokala motorklubbens innebandyträning pågår. Ett tiotal spelare i åldern 10–50 är på plats. Både kvinnor och män.

Med finns även de afghanska ungdomarna Amin och Asad som talar flytande finska och har fått uppehållstillstånd i Finland.

– Jag ville ha något att göra efter skolan, säger Asad, 16 år.

– Jag spelade innebandy första gången i skolan och tyckte genast om det! Det är ett snabbt spel och man får springa, säger Amin, 18 år.

Ingen av dem hade spelat innebandy eller något annat spel med racket eller klubba i sitt hemland. En anställd på Röda Korsets familjegrupphem fick dem att komma med på motorklubbens innebandyträningar för drygt ett år sedan. Efter det har de deltagit regelbundet i träningarna två gånger i veckan.

Idrott förenar människor oavsett hemland

Motorklubbens sekreterare Jarmo Koivunen är nöjd över den utländska förstärkningen som innebandygänget har fått.

– De har lärt sig att spela bra, de är till och med irriterande kvicka, skämtar Jarmo.

 
Motorklubbens sekreterare Jarmo Korhonen. Bild: Leena Koskela
 

Idén med idrottsprojektet är att låta invandrare lära känna finländare och tvärtom. Idrottarna är i en jämlik situation: varken nationalitet, social status, ålder eller bakgrund spelar någon roll. Man kan motionera tillsammans, även om man inte har ett gemensamt språk.

Röda Korsets familjegrupphem i Lojo har ordnat olika idrottsevenemang för sina invånare med stöd av projektet samt köpt idrottsredskap, såsom innebandyklubbor. Dessutom ordnade man medlemskap i Motorklubben, vilket gör det möjligt för minderåriga ensamkommande asylsökande och ungdomar med uppehållstillstånd att regelbundet spela innebandy och använda gymmet.

– Det bästa är de olika turneringarna som alla deltar i! Invånarna klådde nyligen oss anställda i innebandy med så mycket som 6–0. Roligt var det ändå, säger Heli Suihkola, handledare på familjegrupphemmet.

Också Amin och Asad minns den fina segern. Och den kombinerade innebandy- och futsalturneringen, som familjegrupphemmets ungdomar utmanade motorklubbens medlemmar i.

– Vi förlorade i innebandy, men vann i futsal, berättar Amin och Asad.

 
Handledaren Heli Suihkola lockade Asad (till vänster) och Amin till motorklubbens innebandyträningar. Bild: Leena Koskela
 

Familjen i tankarna varje dag

 
Amin och Asad kom till Finland via Torneå hösten 2015 och fick uppehållstillstånd för fyra år sedan. De studerar på yrkesskola, Amin inom bilbranschen och Asad till elektriker.

Asad hoppas att hans familj någon dag ska kunna komma till Finland. Familjen var tvungen att fly från Afghanistan till Pakistan när Asad var tre år gammal. Hans mamma och pappa samt fyra syskon finns i Pakistan. Längtan är stor.

Amin har inte hört något från sin familj sedan han lämnade Afghanistan. Han har försökt få kontakt med dem via Röda Korsets personupplysning, men förgäves. Han har föräldrar och fem syskon.

– Nu är jag i säkerhet och uppskattar det. Men jag tänker på min familj varje dag, och en dag åker jag iväg för att leta efter dem, säger Amin sorgset.

 
Amin (till vänster) bor nu på hyra. Asad bor i Röda Korsets falmiljegrupphem. Bild: Leena Koskela 
 

Innebandyträningen fortsätter. Den får dem att glömma sorgen och längtan för en stund.

– Jag tycker jättemycket om idrott. Jag spelar innebandy två gånger i veckan och fotboll tre gånger i veckan, berättar Amin om sina idrottsintressen.

– Det är svårt att göra mål. Det vill jag bli bättre på, säger Asad.