De ungas skyddshus erbjuder hjälp och sällskap varje dag under julen

Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Röda Korsets De ungas skyddshus erbjuder hjälp till ungdomar och deras familjer också under julen. I skyddshusen kan ungdomarna fira jul tryggt tillsammans med andra.

Julen framkallar drömbilder om samvaro tillsammans med närstående.Röda Korsets De ungas skyddshus erbjuder möjlighet till julstämning och -frid också för de ungdomar som inte annars har möjligheter att fira en trygg jul. 

Skyddshusen håller öppet varje dag under julen.I huvudstadsregionen fungerar en gemensam jour i De ungas skyddshus i Helsingfors.

- Möjligheten att få komma till skyddshuset under julen är viktig för ungdomarna också för att många av deras stödtjänster inte är tillgängliga under julen, berättar Röda Korsets chef för de ungas skyddshusverksamhet Leena Suurpää.

- Till skyddshusen kan man komma under julen liksom alla andra dagar under året.

En del av de unga som kommer till skyddshusen vill ha hjälp med familjekonflikter eller ensamhet, en del är i behov av ett tryggt övernattningsställe speciellt under julen.

Samvaro vid julbordet

Samvaro och en gemensam måltid är viktiga i skyddshusen både vardag och helg.För skyddshusens ungdomar är det speciellt viktigt att få sätta sig vid det gemensamma matbordet.

- Vi har av de ungdomar som besöker skyddshusen hört många olika berättelser såväl om ensamma måltider i vardagen som om brist på mat, berättar chefen för De ungas skyddshus i Tammerfors Mari Uusi-Niemi.

- Matbordet i skyddshuset erbjuder de unga inte bara en god hemlagad måltid, utan också ett tillfälle att samtala om senaste nytt med andra ungdomar, frivilliga och personal. Detta skapar en känsla av samhörighet och av att någon är intresserad av hur den unga har det.

I De ungas skyddshus skapas julstämningen utöver maten och samvaron också av vackert pyntade lokaler och små julklappar. Skyddshusens kris- och familjearbetare och utbildade frivilliga finns på plats för de unga under hela julen. Det viktigaste är att ingen ung människa ska behöva vara ensam.

Skyddshusen öppna under julen

I huvudstadsregionen har skyddshuset i Helsingfors jour under hela julhelgen. Efter julen från 27.12 är skyddshusen i Helsingfors, Esbo och Vanda öppna enligt normala öppettider.

Skyddshuset i Tammerfors håller öppet hela tiden från 24.12 klockan 15.00 till 26.12 klockan 10.00. Därefter är skyddshuset öppet normalt.

Skyddshuset i Åbo har jour dygnet runt under hela julen.

Dessutom är skyddshusens Sekasin-nätchatt öppen hela julen: www.sekasin247.fi.