Hjälp som erhålls ur en testamentsdonation kan för mottagaren vara den enda hjälpen i en besvärlig situation

Timo Hartikainen
Fotograf: Timo Hartikainen

Ensamförsörjaren Marjut Ronkainen från Kuopio fick värdefull hjälp ur en testamentsdonation som Röda Korset erhållit.

Hjälp med att skriva testamente under november
  • Över 60 advokater eller advokatbyråer på olika håll i landet har lovat under november avgiftsfritt utarbeta testamenten, som innehåller en donation till någon organisation som deltar i kampanjen Ansvarsfullt donerande i november, till exempel till Finlands Röda Kors.
  • Om du vill skriva ett testamente för Finlands Röda Kors, kontakta din närmaste advokatbyrå. Kontaktinformation finns på kampanjwebbplatsen

Röda Korsets distrikt i Savolax-Karelen fick för några år sedan ta emot en betydande testamentsdonation, som testatorn ville rikta till mindre bemedlade barnfamiljer i Norra Savolax. Donationen har räckt till hjälp för många familjer. En av hjälpmottagarna är Marjut Ronkainen och hennes familj i Kuopio.

– Ett stort tack till dylika testamentsdonatorer. Pengarna som vi fick ur donationen har varit till fin, verkligen stor daglig och konkret hjälp för min familj, suckar Ronkainen.

 Ronkainen är ensamförsörjare och hennes yngsta barn är trettonåriga Vili Ihalainen.Sjuttonåriga Nella bor hemma och hon studerar till flygplansmontör vid yrkesinstitutet i Savolax. Till familjen hör också två 18- och 19-åriga pojkar, som flyttade hemifrån förra hösten.

  Vili är ett specialbarn, berättar Ronkainen. När Vili var sex år insjuknade han i den sällsynta sjukdomen Perthes sjukdom, som uppkommer i lårbenet.På grund av sjukdomen måste Vilis högra ben amputeras under det första skolåret och han måste lära sig att gå på nytt. Förutom att Vili är rörelsehämmad har han också diagnostiserad ADHD.

För att hjälpa Vili stannade Ronkainen först hemma i två år och efter det började hon arbeta på deltid. Hennes yrke är kock.Hon är emellertid inte närståendevårdare, eftersom ingen har berättat för henne att hon skulle ha kunnat ansöka om stöd för närståendevård.

En vän uppmanade att söka hjälp hos Röda Korset

Vili kan inte göra något i en stor barngrupp, men Kuopio stad har olika fritidsklubbar för specialbarn och -ungdomar.

– Förra hösten fick jag via en vän höra om Röda Korsets testamentsdonation och ur den fick Vili månadskort till bussen, vilket han kan använda för den över tio kilometer långa resan till stadens smågrupper samt rehabilitering och psykolog i Kuopio centrum.Jag anhöll om understöd bland annat till busskortet, familjens julmat, barnens julklappar och stadiga skor åt Vili. 

 Ur testamentsdonationen erhölls också ett bussmånadskort till Nella, så att hon kan ta sig hemifrån till sina studier nära Kuopios flygplats.

De hjälpsökande intervjuas med omsorg

Barnfamiljerna som får stöd ur testamentsdonationen har tagits fram i samarbete med församlingen och socialväsendet. Begäran kan komma direkt därifrån, med de som ansöker om hjälp har också själva ringt till Röda Korset, när de har fått höra att det finns en sådan här möjlighet.

 När Röda Korset får in en ansökan om hjälp, kontrollerar man först att den sökande uppfyller kriterierna som stipulerats i testamentet samt andra ansökningskriterier. Kontaktpersonen för hjälp i hemlandet vid Röda Korsets avdelning i Kuopio har på avdelningens byrå intervjuat alla personer som ansökt om hjälp hos avdelningen.

– Här bemöts människan som människa.Man kan prata uppriktigt, ärligt och öppet. Hjälpen gör mig, som ofta hamnat i kläm då det gällt myndigheterna, riktigt varm om hjärtat.   För en låginkomsttagare är ett busskort på riktigt en utgift som måste övervägas.

  Vili börjar i sjuan på hösten. På sätt och vis har testamentsdonationen också gjort honom självständigare, då han har fått och lärt sig att röra sig ensam med buss.