Ge en annorlunda julgåva

God julstämning skapas av god vilja och en känsla av trygghet.

Ge Röda Korsets Betydelsefulla gåva som gåva. Med denna immateriella gåva hjälper både gåvans givare och dess mottagare tillsammans en utsatt person.

Så här du beställer en Betydelsefull gåva
 • Välj önskad Betydelsefull gåva
 • Till jul hinner du inte längre få ett kort hem på posten för din Märkesgärning, så välj alternativet nej, på punkten ”Jag vill ha ett kort om Betydelsefull gåva per post”.
 • Välj hur många Betydelsefull gåvar av den sorten du vill köpa.
 • Klicka på knappen ”Köp”.
 • Om du vill granska din varukorg klickar du på "Öppna köpkorgen".
 • När du vill betala klickar du på knappen ”Till kassan”.
 • Du kan ändra på din beställning när du befinner dig i beställningsblankettvyn.
 • Fyll i uppgifterna på beställningsblanketten – de uppgifter som är märkta med en asterisk är obligatoriska (beställarens uppgifter och leveransadressen).
 • Välj din internetbank.
 • Klicka på ”Fortsätt köpet”.
 • Nere på sidan syns symbolen för din bank, klicka på den och betala köpet.
 • Obs! Efter att du har betalat köpet ska du komma ihåg att återvända till butiken, så att din betalning säkert registreras rätt. I allmänhet sker det automatiskt, men du kan också återvända från betalningstjänsten till Rödakorsbutiken med hjälp av den returlänk som finns på betalningssidan (t.ex. "Återvänd till försäljarens tjänst" – textens formulering varierar något från bank till bank).
 • Du kan skriva ut eller skicka Betydelsefull gåva som e-post till den du ger gåvan.

En etisk gåva till välgörenhet

 
Röda Korsets Betydelsefulla gåva är en annorlunda julklappsidé. Enligt ditt val donerar du antingen till katastroffonden eller till frivilligverksamheten i Finland.
 
Förutom ett elektroniskt kort får du även ett papperskort för gåvans mottagare om du så önskar.
 

Ge glädje till exempel till en lärare

 
En Betydelsefull gåva passar till alla oberoende av kön eller ålder. För att uppmärksamma läraren eller de viktiga människorna på dagis passar till exempel följande gåvor bra:
 
 

Ge en gåva som har betydelse för mottagaren

 
Priset på gåvorna börjar från 10 euro. Här några exempel: 
 
 

Ett bidrag till De ungas skyddshus

 
Genom att ge ett bidrag till skyddshusverksamheten hjälper du unga att ta tag i sina liv.  Röda Korsets skyddshus erbjuder hjälp till unga. Skyddshusen ger möjlighet till diskussion och observation av den egna livssituationen. Skyddshusverksamhetens syfte är att även främja samförståndet mellan ungdomen och hens familj. Vid behov kan den unga tryggt övernatta i skyddshuset.
 

Ett bidrag till katastroffonden

 
Med 30 euro kan du till exempel skaffa varma filtar till en hel familj. Sex varma filtar ger hopp till en familj som på grund av en naturkatastrof eller konflikt har förlorat sitt hem.
 

Ett bidrag till frivilligverksamhet i hemlandet

 
Du arbetar för en tryggare vardag. I nätverket av tiotusentals frivilliga finns de som lyssnar till en ungdom som har gått vilse i livet, en vän till en åldring och hjälpare till offer för en olycka. Ge en vän till den ensamme och du är med och ser till att så många som möjligt har någon som lyssnar på dem.
 

Den etiska gåvan hinner fram ännu på julaftonen

 
Röda Korsets webbutik är alltid öppen.
 
Klicka och kolla Betydelsefulla gåvor och välj din egen. Ett elektroniskt kort skickas till din e-post och du kan till exempel skriva ut det eller vidarebefodra det till gåvans mottagare.
 
Om du beställer en Betydelsefull gåva som julklapp efter 16.12 kl 14, kom ihåg att välja det elektroniska kortet (PDF-filer både på finska och svenska). På det sättet får du ett elektroniskt kort till din e-post.
 

Hjälp till jul. Med din hjälp. Tack!