5 tips för festivalbesökaren

Benjamin Suomela
Suvi (till v.) och Siiri-Maria (till h.), frivilliga inom alkohol- och drogpreventionen, vandrade runt på festivalområdet och pratade om användning av berusningsmedel.
Fotograf: Benjamin Suomela

Sommartid deltar Röda Korsets frivilliga i tiotals evenemang, där de hjälper festivalbesökare att fira en oförglömlig och trygg festival. Vi har samlat fem tips för dig som ska på festival.

Bli frivillig på festivaler
  • Frivilliga inom första hjälpen, rusmedelsarbete och sexualhälsoarbete hjälper till vid flera evene-mang varje sommar. Alla Röda Korsets frivilligarbetare är myndiga och utbildade för sina uppgifter.
  • Är du intresserad av frivilligarbete på festivaler? Kom med! 
  • Ska du arrangera en festival? Läs mer om våra tjänster. 
  •  

 

 

1) Före avfärden: Packa omsorgsfullt, ladda ner de bästa mobilapplikationerna

Packa åtminstone öronproppar, regnkappa, ficklampa och ordentlig utrustning för vädret med dig. Ta med dig bra skor som redan har använts så undviker du blåsor och sår efter glassplitter. Sop-säckar kan användas för många ändamål på festivaler: som sopsäck, liggunderlag och för att hålla saker torra.
 
Om du har någon långvarig sjukdom, kom ihåg att ta ett SOS-pass eller annat liknande med dig och berätta för dina kompisar vad som ska göras i en nödsituation. Packa också nödvändiga läkemedel och exempelvis plåster med dig.
 
Ladda mobilens batteri redan hemma, och ladda ner den kostnadsfria applikationen 112 Finland. Nödsamtal via 112-applikationen förmedlar dina positionsdata direkt till nödcentralen. Fundera också på att köpa en reservströmkälla.
 
Spara telefonnumren till dina närstående i mobilen, i formatet ”ICE + namn” (ICE = In Case of Emergency). På så sätt säkerställer du att man i en nödsituation snabbt når dina anhöriga. Det lönar sig även att bekanta sig med telefontillverkarens instruktioner om nöduppgifter. Skriv upp viktiga telefonnummer på ett papper, för den händelse att din telefon försvinner.
 
I inställningarna på moderna smarttelefoner kan man också välja vilka data syns på telefonens skärm, även om den skulle vara låst. Undersök inställningarna i din egen apparat, eftersom de är olika i olika apparater.
 
Kom tillsammans med vännerna överens om en träffpunkt, ifall ni skulle tappa bort varandra och mobilen inte fungerar.
 

2) Förebygg och ta hand om olyckor på rätt sätt

Till de vanligaste blessyrerna och olyckorna hos festivalbesökare hör olika slags törnar, skrubbsår, vrickningar, blåsor, mindre sår och vätskebrist. Genom förutseende kan du undvika många olycks-händelser. Särskilt vid hett väder ska du dricka tillräckligt med vatten, skydda huvudet med en duk eller hatt och använda sololja. Kom ihåg att äta ordentligt.
 
Tveka inte att be om hjälp av evenemangets säkerhetspersonal eller av första hjälpen. Om läget ser allvarligt ut, ring till 112.
 
Särskilt vid stora evenemang ordnas det alltid med första hjälpen-jour. Jouren sköts ofta av Röda Korsets utbildade frivilliga. 
 
Gruppen för första hjälpen tar hand om mindre sår och blessyrer hos de festande. Om nöden är stor, kallar de frivilliga professionell hjälp till platsen. De frivilliga i Röda Korsets första hjälpen-grupp känns igen på den röda första hjälpen-västen. Det finns ofta också ett första hjälpen-tält i området, där man får hjälp.
 
Bland annat yrsel och svaghetskänsla är tecken på att du borde uppsöka första hjälpen för evene-manget.
 

3) Om du använder berusningsmedel: kom ihåg att vara återhållsam och att dricka vatten

Kom ihåg att festa så att du vet du vad du har gjort, sett och upplevt. Försök hålla kontroll över situationen så att du kan ta hand om dig själv och vid behov även andra. Ta en paus med jämna mellanrum för att dricka vatten, så att du inte blir överraskat berusad och fördärvar festivalplaner-na. Undvik att använda olika berusningsmedel samtidigt.
 
Om din kompis slocknar, vänd hen på sidan och hämta vid behov extra hjälp från missbrukar- eller första hjälpen-jourhavande. Om evenemanget har tillnyktringsstation, kan du föra din kompis dit.
 
Om du har använt alkohol och tänker köra hem från festivalen, se till att du är nykter. Kom också ihåg att sova innan det är din tur att köra.
 
De frivilliga inom Röda Korsets alkohol- och drogprevention åker omkring till flera evenemang, och med dem kan du samtala om vad som helst i fråga om berusningsmedel. Med de frivilliga inom alkohol- och drogpreventionen kan du tala om allt som har att göra med berusningsmedel. De känner till riskerna med berusningsmedel, funderar tillsammans med dig på alternativ för använd-ning av berusningsmedel eller på metoder för tryggare användning, och de kan också hjälpa vid t.ex. psykedeliska kriser, som orsakats av berusningsmedel.
 
De frivilliga känns igen på den röda västen, med Röda Korset logo och texten ”Päihdetyö" på ryggen.
 

4) Använd sommargummi

Ha kondomer med dig. Ansvarsfullt sex ger gott humör, och man retar sig inte över någon glömd kondom. Använd gummi också vid oralsex.
 
Förvara kondomen på rätt sätt. En kondom kan ta skada om den förvaras exempelvis i fickan eller plånboken länge. Kondomer blir också sköra i direkt solljus och vid minusgrader. Kontrollera att förpackningen är i skick och märkt med sista användningsdag.
 
Lär dig på förhand om tryggt sex och hur en kondom används, så vet du hur du ska gå tillväga. Gör alltid ett könssjukdomstest efter oskyddat sex, eller om det finns minsta misstanke om en möjlig infektion.
 
I frågor kring sommargummin och tryggt sex kan man under ett evenemang få råd av exempelvis Röda Korsets frivilliga, som jobbar för sexuell hälsa. Utbildade frivilliga håller även jour i en chat-tjänst för hälsofrämjande verksamhet. Man kan besöka Pluspunkterna för att göra ett avgiftsfritt och anonymt HIV-test.
 
Kom ihåg att sex alltid är frivilligt. Varje person har egna gränser och de ska respekteras.
 

5) Se till säkerheten

Även tjuvar kan vara i rörelse på festivaler. Förvara pengar på flera ställen, till exempel under skjortan, i fickan, i en sko och hos en kompis. Töm plånboken i förväg på alla överflödiga bank- och förmånskort.
 
Lämna inte några värdesaker i tältet, för dem exempelvis till ett kapprum. När du reser tältet lönar det sig att markera det med exempelvis en vimpel, så att det urskiljs också i mörker bland alla andra tält.
 
Om du blir bestulen på någonting gör en polisanmälan, genast eller senast följande vecka på nätet. Om du har förlorat körkortet, ett gällande pass eller identitetskortet ska förlusten anmälas till poli-sen.
 
Om du upplever sexuella trakasserier eller blir utsatt för våldsbrott, ta reda på om det finns vittnen till händelsen, anmäl saken till polisen och ordningsvakterna och uppsök vid behov en läkare.
 
Bli inte ensam för att fundera på vad som hänt. Ta vid behov kontakt med brottsofferjouren
 

+ Extra tips: Njut och håll roligt!