Röda Korsets fältsjukhus hjälper i flyktinglägret Al-Hol i Syrien

ICRC
Fotograf: ICRC
Du kan stöda Röda Korsets biståndsarbete genom att ge ett bidrag till katastroffonden:
  • Genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
  • Genom att ringa numret 0600 12220 (20,12 €/samtal + lsa)
  • Via MobilePay till numret 1001
  • Genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto FI52 5000 0120 4156 73, referens 5186
  • Penninginsamlingstillstånd: POL-2015-8798, beviljad 30.11.2015

Till sjukhusets internationella personal hör åtta biståndsarbetare från Finlands Röda Kors. I flyktinglägret Al Hol bor 74 000 människor, varav 90 procent är kvinnor och barn. Den heta sommaren förvärrar förhållandena ytterligare.

Internationella Rödakorskommittén och Röda Halvmånen i Syrien har öppnat ett kirurgiskt fältsjukhus i området Hassakeh i Syrien. Finlands Röda Kors skickade i maj en långtradare full av sjukhusutrustning till Oslo, och därifrån skickade Norska Röda Korset det gemensamma fältsjukhuset vidare till Syrien.
 
För tillfället arbetar biståndsarbetare från Norge, Finland, Island och Danmark som läkare, sjukskötare och tekniker på sjukhuset.
 
– Lägrets invånare har ett enormt behov av hälso- och sjukvård. Röda Korsets sjukhus öppnades i torsdags och man finslipar det ännu. Vi gör vår bästa i 40 graders hetta, beskriver FRK:s biståndsarbetare som ansvarar för sjukhusets administration.
 
På sjukhuset finns för tillfället 30 patientplatser, jouravdelning, operationssal, bäddavdelning och laboratorium. Sjukhusets uppgift är att vårda sjuka och de som skadats i kriget, samt hjälpa i svåra förlossningar. 
 
– Sedan december har över 64 000 människor anlänt till lägret i Al Hol. Över hälften av dem som har kommit är barn. Lägrets kapacitet har överskridits och humanitära aktörer har enorma krav med att svara på människors behov, berättar Tiina Saarikoski, chef för internationellt katastrofbistånd vid Röda Korset.
 
Behovet av humanitär hjälp ökar ytterligare på grund av översvämningar i Syrien. Översvämningarna i våras har försvårat livet för över 100 000 människor i området Hassakeh och på sjukhuset vårdas även människor som har drabbats av översvämningarna.
 
Förutom med sjukhuspersonal stöder Finlands Röda Kors biståndsoperationen med sjukhusutrustning som skickas med stöd ur katastroffonden.