Röda Korset hjälper och ger råd till festivalbesökare

Benjamin Suomela
Första hjälpen jourhavande Peetu Karro och Aku Heinonen på sin runda på Ruisrock år 2018.
Fotograf: Benjamin Suomela
Kom med som festivaljourhavande!
  • Som frivillig får du njuta av festivalstämningen samtidigt som du utför ett värdefullt arbete.
  • Röda Korsets festivaljour inkluderar tre olika verksamhetsformer: första hjälpen, rusmedelsarbete och sexualhälsoarbete.
  • Mer information om festivaljour

Röda Korsets frivilliga jourhavande är igen med på sommarens festivaler.

När man festar vilt kan små olyckor inträffa. Vätskebrist och solsting uppstår på festivaler år efter år men även stukade vrister och småsår är allmänna.
 
Röda Korsets första hjälpen -grupper är på plats och ger snabbt och tryggt första hjälpen för dessa skador. Vid större olyckor larmar man professionell hjälp på plats.
 
Finlands Röda Kors är bland annat med på YleXPop, Nummirock, Saaristo Open och Ilosaarirock. Dessutom patrullerar frivilliga inom första hjälpen på gatorna i de större städerna under skolavslutningen.
 

Rusmedelsarbete och tillnyktringsstationer

Förutom första hjälpen utför frivilliga även sexual- och rusmedelsarbete på festivalområden.
 
Syftet med rusmedelsarbetet är att minska på ungdomars experiment med droger och på skadorna som kan uppstå efter rusmedelsanvändning. Frivilliga ger tips på hur man kan festa tryggt, stöder i icke-önskade tillstånd och berättar om stödtjänsterna.
 
Om en vän festar för hårt finns Röda Korsets tillnyktringsstationer på många festivaler. På en tillnyktringsstation kan en festivalbesökare vila i en trygg omgivning tills man mår bättre.
 
 

Avslappnad sexualrådgivning

I festivalstämningen kan man även repetera regler för säker sex utan att rodna. Frivilliga inom Röda Korsets sexualhälsoarbete delar ut sommargummi och pratar om preventivmedel, sexsjukdomar och säker sex.
 
De som vill kan även genomföra Röda Korsets, YleX, Befolkningsförbundets, Sotilaskotiliittos och cancerförbundets kondomkörkort vid sexkioskerna. Till körkortet, liksom till det vanliga körkortet, ingår teori och praktik. I teoridelen måste man svara på frågor bland annat om sexsjukdomar och i den praktiska delen ska man sätta på en kondom på en fejkpenis.