Mot en tryggare och renare livsmiljö i Myanmar

Maria Santto / Finlands Röda Kors
Provinsen Hlaing Thar Yar är ett av de tätaste bebyggda områdena i Myanmar och är hem till närmare 700 000 människor.
Fotograf: Maria Santto / Finlands Röda Kors

Precis som sina grannländer hotas även Myanmar av många olika katastrofer, såsom jordbävningar, cykloner och översvämningar. Provinsen Hlaing Thar Yar, som ligger i närheten av huvudstaden Yangon, är särskilt känslig för katastrofer förorsakade av både människor och natur. Personalen vid Röda Korset i Myanmar och dess frivilliga hjälper familjer att minska risker för katastrofer.

Det är hett och bullrigt. Redan tidigt på morgon är det människor, motorcyklar och cyklar överallt. Längs de smala och dammiga gränderna har man byggt butiker, små boplatser och matkiosker i huvudsak av trä och böjd plåt. Det finns inga dörrar, golv eller fönster.

Provinsen Hlaing Thar Yar är ett av de tätaste bebyggda områdena i Myanmar och är hem till närmare 700 000 människor. För tio år sedan härjade cyklonen Nargis i närheten, och tiotusentals människor sökte skydd i provinsen och stannade sedan där. På grund av den bristfälliga infrastrukturen är området, som ligger endast fem meter över havsnivån, särskilt känsligt för översvämningar, bränder och sjukdomsepidemier.

Översvämningen förstörde nästan familjens hem och butik

Vi var inte förberedda när översvämningen kom. Hela vår egendom blev våt och vi hade det väldigt svårt. Försäljaren Daw San San Win, 53, berättar sorgligt om den senaste översvämningen som drabbade familjen. Familjen förlorade nästan hela lagret för sin gatukiosk i Hlaing Thar Yar. Gatukiosken ger deras trygga inkomst och i lagret fanns bland annat konserverade teblad, ris, olja, torkat te samt chili och schampo, som grannarna och förbipasserande dagligen köper.

Med tidvattnet svämmade vattnet över floden och nådde snabbt butiken. Allt hamnade under vatten, till och med vårt hem, tillägger hennes man Ko Chit Hlaing, 67, som är pensionerad.

Parets vuxna son, som arbetar som sjökapten, hjälpte sina föräldrar med att rädda egendomen.

När jag såg vattnet stiga packade jag mina böcker, matoljan, kanistrarna, risskålarna och andra sakerna som annars skulle ha förstörts av vattnet.  Mitt i kaoset föll en del av sakerna när vi flyttade på dem, berättar hustrun Daw San San Win.

Följande dag hörde vi i nyheterna att vattnet igen skulle stiga. Då staplade vi upp sandsäckar framför vår dörr.

Frivilliga städar omgivningen och utbildar invånarna

 

Sandsäckar används allmänt för att skydda byggnader när Hlaing That Yar drabbas av de återkommande översvämningarna under regnperioden från juli till oktober. De lokala frivilliga, som har fått utbildning av Röda Korset i Myanmar, hjälper nödställda familjer att skydda sin knappa egendom.

 

- När översvämningen inträffade under regnperioden samlade vi tillsammans sandsäckarna som skulle ha skyddat området från översvämningar om flodens vallar hade rasat. Vi hjälpte att styra översvämningsvattnet genom att gräva passager för vattnet, berättar Daw Khin Khin Lwin, 54. Hon och hennes man är frivilliga inom Röda Korset och hjälper sin gemenskap.

Röda Korset i Myanmar och dess frivilliga utför ett betydelsefullt arbete för att förbättra situationen och för att utbilda människor. Röda Korsets frivilliga städar bort skräp från floderna varje vecka, så att vattnet kan strömma fritt. Frivilliga hjälper även med att gräva nya rutter för vattnet och städar skräp från gatorna.

Med allt arbete strävar man efter att minska riskerna som hotar familjer under regnperioden. Samtidigt förhinder man sjukdomar som sprider sig via dålig hygien och stående vatten. En viktig del av Röda Korsets arbete är att utbilda och informera invånare om bra avfallshantering och hygien. Målet är att erbjuda en tryggare och renare livsmiljö för alla.

Röda Korset i Myanmar utför ett mångsidigt arbete för att minska katastrofrisker och förbättra uthålligheten i de urbana områdena. Detta arbete stöds av Finlands Röda Kors, Danska Röda Korset och Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen. Projektet finansieras av Europeiska Unionen.

Text: Caroline Haga/Finlands Röda Kors

Bilder: Maria Santto/Finlands Röda Kors