Kompetenskartläggning ger fart åt sysselsättningen

Daniel Rosenqvist
Daniel Rosenqvist

Turistsäsongen i Lappland sysselsätter också asylsökande. Städfirman N-Clean hade i början av mars drygt tio män i städarbete i Lappland.

Träigloon och stugorna i Kakslauttanen i Sodankylä är fulla av turister från december till slutet av våren. Turisterna kommer i synnerhet från Asien för att uppleva den finska vintern.
En av de asylsökanden är Mohammed Jamshir, 28, från Irak. Han arbetar redan för andra vintern vid N-Clean i Kakslauttanen.
 
- Jag tycker inte om att inte göra någonting. Jag är lycklig när jag får arbeta.
 
Kompetenskartläggningen som gjordes på mottagningscentralen gav fart till att Jamshir fick ett arbete. Vid kompetenskartläggningen utreds den asylsökandes utbildning, språkkunskap, tidigare arbetserfarenhet samt utbildnings- och sysselsättningsönskemål.
 
Några veckor efter kompetenskartläggningen fick Jamshir delta i praktisk arbetslivsorientering dvs. en praoperiod inom skogsarbete.
 
- Förutom jag fanns där fyra andra män. Vi högg ner större och mindre träd.
 
Jamshir anser att kompetenskartläggning är en bra idé. 
 
- Den hjälpte, säger han.
 
Redan några månader efter den praktiska arbetslivsorienteringsperioden blev Jamshir anställd som städare. På sommaren tänker han fortsätta arbetskarriären i norra Finland.
 

De asylsökande har fått bra respons

N-Cleans tjänsteförman Marja Rosenqvist har rekryterat asylsökande som städare till Levi och Kakslauttanen i två år. Först kom en asylsökande och sen utvidgades gruppen när man bad med kompisar. Det finns många som har kommit via mottagningscentralen i Rovaniemi.
 
- Den här säsongen har varit bra, de gamla arbetarna hjälper de nya. Bättre pojkar finns inte. Alla berömmer dem, säger Rosenqvist.
 
Arbetarna är män under 30 år.
 
- De är härliga, artiga och flitiga.
 
Arbetet är ganska fysiskt. Städutrustningen dras med en pulka från plats till plats under alla slags väderförhållanden. Antalet finländska städare är lågt här, men Jamshir har vant sig vid förhållandena.
 
- Arbetet är inte tungt. Jag har även vant mig med snö eftersom jag redan har varit över tre år i Finland.
 
- I början var det svårt när det var 15 minus grader. Nu känns -20 eller 25 normalt. 
 

En del av arbetarna har fått ett arbetsbaserat uppehållstillstånd

Vanligtvis är arbetsavtal hos N-Clean tidsbundna, och perioden börjar med två veckors avlönad utbildning. Under den tiden ser man om man är lämplig för branschen.
 
- Om man efter två veckor inte hittar städskåpet anställer vi inte. De förstår även själv det om de inte kan bädda en säng eller städa toaletten, säger Rosenqvist.
 
En del kan fortsätta även efter säsongen. Hittills har fyra irakier som har anställts till ett stadigvarande anställningsförhållande hos N-Clean fått ett arbetsbaserat uppehållstillstånd.
 
Jamshir hoppas att han kan fortsätta hos N-Clean.
 

Utmaningarna är språket och ibland regler  

N-Clean erbjuder i norra Finland bäddplatser i semesterstugorna till arbetarna. Inkvarteringen kostar 350 euro per månad. Jamshir och hans bror bor i en tjänstebostad.
 
- Vi bor i ett stort hus med fyra rum. Jag och min bror delar ett rum där.
 
Det har också funnits utmaningar på arbetsplatsen. De har ofta hängt samman med språk och regler. Arbetsgivarens önskemål är att den anställda talar finska eller engelska.
 
- Ibland har vi anställt någon som endast kan arabiska. Då har en annan anställd fungerat som tolk vid behov, säger Rosenqvist.
 
På mötena har Rosenqvist varit tvungen att tala allvarligt om hittegods.
 
- Vi berättar att hittegods inte är dina. De måste returneras till kunden. Man kan inte ta hem det man hittar.
 
Problem har minskat. När säsongen börjar går man igenom reglerna, bland annat hur man hälsar och hurdana arbetskläder man ska ha.
 

Städares arbete är inte bara damm

Jamshir anser att det är viktigt att arbeta.
 
- Jag får mina inkomster från min lön, jag tycker inte om att få socialpengar. Jag kan tjäna mina egna pengar.
 
I Irak arbetade han flera år som textilförsäljare. I arbete som städare ser han mycket mer än bara damm och smutsfläckar.
 
- Jag träffar människor från olika håll i världen, från Tyskland, England och Frankrike. Jag lär mig hur de lever och kommunicerar. 
 
- Jag har redan lärt mig av finländarna, och jag kan lära mig mer. När människor från Asien ser snö för första gången är de glada. De hoppar ner i snöhögen direkt från bussen och kastar snö på varandra. 
 

Text: Marja Juonala