En vän på webben

Joonas Brandt
Med en webbvän kan man hålla kontakt på många olika sätt: per Skype, telefon, e-post eller till exempel WhatsApp.
Fotograf: Joonas Brandt

Röda Korsets vänverksamhet på webben startades förra året och är i första hand tänkt för unga, men passar äldre människor precis lika bra.

Haluatko ryhtyä vapaaehtoiseksi verkkoystäväksi?

Verkkoystävätoiminnan vapaaehtoiseksi pääsee käymällä joko

  • verkkoystävätoiminnan koulutuksen tai
  • ystävätoiminnan peruskurssin (3h) sekä verkkoystävän nettiperehdytyksen.

Selaa verkkoystävä- ja ystävätoiminnan peruskursseja.

Jos haluat itsellesi verkkoystävän, täytä ystäväpyyntö.

 

Markku Remes, 66, bor i Mäntsälä och är gammal i gamet när det gäller Röda Korsets vänverksamhet. Han har varit rödakorsvän i flera år och ett par gånger i månader hjälper han en äldre man i rullstol att ta sig ut. När Markku hörde om den webbaserade vänverksamheten blev han genast nyfiken.

– Utvecklingen går framåt. Jag har alltid varit intresserad av sociala medier och informationsförmedling. På frågan om hurdan typ av vänverksamhet jag är redo att prova på kryssade jag för sociala medier också, säger Markku.

Från Röda Korsets centralbyrå tog man inom kort kontakt och erbjöd Markku en ny webbvän som är några år äldre än han själv.

– Jag nappade direkt och skickade ett presentationsmeddelande. Sedan dess har vi utbytt e-postmeddelanden ungefär en gång i veckan.

– Min nya vän bor i Egentliga Finland och har lite andra hobbyer än jag själv, till exempel musik, litteratur och resor. Jag i min tur berättar om mitt liv här i Mäntsälä. Jag upplever att jag får mer innehåll i livet redan av det att vi brevväxlar om olika intresseområden.

Med en webbvän kan man hålla kontakt på många olika sätt: per Skype, telefon, e-post eller till exempel WhatsApp. Hur man samtalar kan man välja fritt, liksom också hur ofta man har kontakt. Röda Korsets enda önskan är att man som volontär förbinder sig vid verksamheten i minst ett halvår.

Låg tröskel för engagemang

Markku Remes blev intresserad av Röda Korset redan för närmare fyrtio år sedan. Han jobbade nämligen på ett inhemskt flygbolag och var med och flög biståndsmateriel till offren för jordbävningen i Neapel år 1980. Han fick med andra ord med egna ögon bevittna Röda Korsets katastrofhjälp. De minnena lever kvar.

– När jag gick i pension började jag fundera över vad man kan göra i Mäntsälä. Den vägen blev jag bekant med Röda Korsets vänverksamhet och lokalavdelningen här. Tröskeln att engagera sig var låg eftersom jag hade en positiv bild av Röda Korset från tidigare.

Sedan dess har Markku gått både Röda Korsets grundkurs i vänverksamhet och en utbildning i webbaserad vänverksamhet. Webbvänverksamheten gör det i princip möjligt att vara vän med fler än en person, tycker Markku.

– Jag uppmuntrar alla att glatt prova på de olika möjligheterna som vänverksamheten ger. Jag har själv fått en ny dimension i livet och lärt mig att uppskatta människor på ett nytt sätt. Förstås kan det vara att vänskapen bara inte fungerar. Då måste man vara redo att säga det.

– I bästa fall är ens nya vän en upptäcktsfärd utanför den egna livskretsen.

 

Text: Maaret Seeling