Trots hoppfulla fredsförhandlingar är den humanitära krisen fortfarande lika allvarlig i Jemen

EPA
Fotograf: EPA

Cirka 22 miljoner jemeniter är fortfarande utan rent vatten, mat, mediciner eller sjukvård. Till och med 14 miljoner av dem uppskattas vara kritiskt nära hungersnöd, och uppskattningsvis 2,2 miljoner barn lider av akut undernäring.

Du kan ge ett bidrag till katastroffonden:
  • genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
  • bidra på webbsidor
  • genom att ringa numret 0600 12220 (20,12 €/samtal + lsa)
  • via MobilePay eller Pivo till numret 1001
  • Till kontot FI14 5780 0710 0116 49 referens 5173

Eldupphöret, som de krigförande parterna i Jemen kom överens om i Stockholm torsdagen den 13.12, trädde officiellt i kraft i tisdags. Eldupphöret gäller i provinsen Hodeida och hamnstaden Hodeida.

Man hoppas att eldupphöret skulle möjliggöra att båtar som transporterar biståndsartiklar skulle få tillträde till Hodeidas hamn och därmed möjliggöra leverans av mat och mediciner till miljoner människor som befinner sig i kritiskt behov av hjälp.

Som helhet är läget oerhört svårt

– Att få biståndsartiklar in i hamnen är endast ett av problemen – situationen blir ännu värre eftersom man inte kan transportera varorna säkert från hamnen in i landet så att de kan svara på alla behoven. Eldupphöret är nödvändigt men inte tillräckligt, säger Niklas Saxen, koordinator för internationellt bistånd vid Finlands Röda Kors.

Röda Korset är en betydande aktör i Jemen eftersom de ofta har tillträde till områden som andra hjälpare inte kan nå.

Trots säkerhetsriskerna har Internationella Röda Korset tillsammans med Röda Halvmånen i Jemen haft möjlighet att erbjuda livsviktig hälsovård och mediciner till tusentals människorsamt sjukhusvård till de som skadats i konflikter.

Finlands Röda Kors kommer att fortsätta att stöda Röda Halvmånen i Jemen i den här svåra situationen med bidrag ur katastroffonden och med stöd från utrikesministeriet.