Halva målet för insamlingen Jul i Sinnet snart uppnått – ”Vem kunde veta att just vi behövde hjälp”

Katja Lösönen / Finlands Röda Kors
Fotograf: Katja Lösönen / Finlands Röda Kors

Till insamlingen Jul i Sinnet, som ordnas till förmån för inhemska barnfamiljer som har det ekonomiskt svårt, har det hittills donerats nästan 844 000 euro. Det fattas ännu omkring 1,1 miljoner euro innan insamlingsmålet är nått.

I mindre bemedlade familjer märks bristen på pengar ännu mer under julen än i vardagen. Röda Korsets koordinator för socialt välmående, Maaret Alaranta, konstaterar att det ställs höga förväntningar på julen som kräver pengar: barnens julklappar, julmat och resor till släkten.
 

– Med hjälp av ett presentkort på mat kan föräldrarna skaffa råvaror till en julmåltid. Det och julgodis till barnen räddar julen för många familjer.

Uppskattningen från de som har fått presentkort berör

– Vi har fått respons från många rörda mammor och pappor som är tacksamma över att någon okänd har kommit ihåg dem och velat hjälpa, berättar Alaranta.

– I ett presentkort på mat ingår alltid omtanke, och därför kommer man ihåg att man fått det.

För många kommer presentkortet som en överraskning. Alaranta kommer ännu ihåg den respons de fick av en tvåbarnsmor, som fick ett presentkort via insamlingen Jul i Sinnet levererat till sin dörr av en av Röda korsets frivilliga.

”Efter att jag hade öppnat kuvertet fick jag inte fram ett ord. Jag läste följebrevet, tittade på presentkortet och fick tårar i ögonen. Vem har kunnat veta att just vi behöver hjälp med att ställa i ordning inför julen för barnens skull. Det här är just vad vi behöver, och nu har vi också råd att hjälpa min mamma att handla julmat. Jag lovade genast pojkarna att de får köpa stora godisaskar till jul. Ni skulle ha sett deras glädje när de fick höra det!”

Insamlingen Jul i Sinnet pågår till julaftonen. Finlands Röda Kors och Mannerheims Barnskyddsförbund använder pengarna från insamlingen till införskaffandet av 70 euros presentkort på mat.

Sprid jul i sinnet:

> Donera som företag

> Donera som privatperson