Läget i Jemen är katastrofalt

 Internationella rödakorskommittén
Internationella Röda Korset tillsammans med Röda Halvmånen i Jemen har erbjudit hälsovård till hundratusentals människor och sjukhusvård till de skadade samt mathjälp och tilläggsnäring till människor som flytt från sina hem.
Fotograf: Internationella rödakorskommittén

Jemen har 27 miljoner invånare och över 22 miljoner av dem behöver omedelbart hjälp för att överleva.

Om det skulle finnas endast 100 invånare i Jemen:
  • skulle 80 människor behöva humanitär hjälp för att överleva
  • 60 människor skulle ha för lite att äta
  • 58 människor skulle ha brist på rent vatten
  • 52 människor hade inte någon tillgång till hälsovård
  • 11 människor skulle vara svårt undernärda
Du kan ge ett bidrag till katastroffonden:
  • genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
  • bidra på webbsidor
  • genom att ringa numret 0600 12220 (20,12 €/samtal + lsa)
  • via MobilePay eller Pivo till numret 1001
  • Till kontot FI14 5780 0710 0116 49 referens 5173

Konflikten som har eskalerat sedan år 2015, har lett till dödsfall, lidande och trauma. Det är brist på allt: mat, rent vatten, mediciner och hälsovård.

– I Jemen pågår en av världens största humanitära kriser, berättar Niklas Saxén, koordinator för humanitär hjälp vid Röda Korset.

– Det finns 17 miljoner människor som inte får tillräckligt med mat. Familjerna kämpar med endast en måltid per dag eller som värst måste de välja mellan mat och mediciner eftersom prisnivån har stigit så mycket att de inte ens har råd med basförnödenheterna.

Brist på alla basförnödenheter

Redan före konflikten var Jemen nästan helt beroende av importerad mat och mediciner. Under den senaste månaden har priserna på mjöl, socker, ris och mjölk tredubblats.

Endast en tredjedel av medicinerna når fram och under hälften av hälsovården fungerar. Människor dör av kolera och övriga sjukdomar som kunde vårdas.

Konflikter försvårar läget särskilt i staden Hodeida

Situationen är särskilt svår i UNESCOS världsarvsstad Hodeida, där stridigheter pågår som bäst. På grund av de väpnade konflikterna har den största delen av den tätbebyggda stadens invånare inte kunnat söka sig till skydd eller inte ens till sjukhusen.

Hundratals människor har redan i tre månader bott i en lokal skola och lever i samma kläder som de hade på sig när de flydde, utan tillräckligt med mat, hygien eller ens madrasser. Ifall konflikterna fortsätter och eskalerar, blir det humanitära lidandet allt värre.

Röda Korset fortsätter med hjälpandet

Röda Korset har stött Jemen under hela konflikten. Trots säkerhetsriskerna har Internationella Röda Korset tillsammans med Röda Halvmånen i Jemen erbjudit hälsovård till hundratusentals människor och sjukhusvård till de skadade samt mathjälp och tilläggsnäring till människor som flytt från sina hem.

– Röda Korset är en betydande humanitär aktör i Jemen. Röda Korset har ofta tillträde till områden som andra hjälpare inte kan nå, säger Niklas Saxén.

Säkerhetsläget har tyvärr under senaste tiderna varit extremt svårt och vi har varit tvungna att fokusera vår verksamhet mestadels på livräddande uppgifter. Den verksamheten är dock i nyckelposition för att vi ska kunna minimalisera en ännu större humanitär katastrof.

Finlands Röda Kors kommer att fortsätta att stöda Röda Halvmånen i Jemen i den här svåra situationen med hjälp av bidrag ur katastroffonden och stöd från utrikesministeriet.