FRK:s von Weissenberg leder Röda Korsets internationella biståndsoperation i Indonesien

Benjamin Suomela
Andreas von Weissenberg
Fotograf: Benjamin Suomela

Flera finländska biståndsarbetare har rest iväg för att bidra till Indonesiska Röda Korsets krävande biståndsoperation på ön Sulawesi. En finländsk-dansk logistikenhet hjälper att organisera ankomst, transport och lagring av biståndsmateriel. Dessutom kommer FRK:s Andreas von Weissenberg att ta över ledningen av Röda Korsets internationella biståndsoperation.

Du kan stöda biståndsarbete i Indonesien

Du kan stöda Röda Korsets biståndsarbete i Indonesien genom att ge ett bidrag till katastroffonden:

  • Genom att skicka textmeddelandet "SPR" till numret 16499 (15 € / meddelande)
  • Genom att ringa numret 0600 12220 (20 € /samtal + lna)
  • Med Pivo eller MobilePay på numret 1001
  • Genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffonds konto FI14 5780 0710 0116 49, referens 5186.
Andreas von Weissenbergs uppgift är att leda den grupp av internationella biståndsarbetare som koordinerar hjälpinsatserna tillsammans med Indonesiska Röda Korset och göra en utvärdering för en mer långsiktig biståndsoperation.
 
”Situationen är ytterst krävande och behovet av hjälp är enormt. Röda Korset har en mycket central roll i biståndsarbetet och operationen växer för varje dag som går,” säger von Weissenberg.
 
Tillsammans med Finlands Röda Kors' och Danska Röda Korsets gemensamma logistikenhet reser fyra finländska biståndsarbetare till Indonesien. Enheten organiserar det bistånd som anländer till Sulawesi samt transport och lagring av biståndsmaterialet. Hjälpen flygs in till Balikpapans flygplats på ön Borneo eller till Makassar på Sulawesi. Från den senare flygplatsen är det 800 kilometer till det värst drabbade Donggala-området. På grund av att vägar och broar har förstörts är det väldigt svårt att ta sig till katastrofområdet.
 

Indonesiska Röda Korset uppger att hela byar har förstörts

Jordskalvet och tsunamin drabbade centrala Sulawesi i fredags finsk tid, men omfånget av förödelsen börjar klarna först nu. Indonesiska Röda Korsets biståndsarbetare kunde först på onsdagen ta sig till områden som man tidigare inte hade nått. De rapporterar att hela byar har totalförstörts i katastrofen. Räddningsarbetare berättar till exempel om byn Petabo, som hade 500 invånare, som i praktiken inte längre existerar.

Indonesiska myndigheter uppger att minst 1 400 människor har mist livet i dubbelkatastrofen, att mer än 2 500 har skadats och över 160 000 människor har tvingats lämna sina hem.