”Man behöver inte rycka någon i ärmen, människorna ger gärna bidrag”

Laura Vesa / Finlands Röda Kors
Riitta Hietala lämnade sitt bidrag till Matti Packalens insamlingsbössa.
Fotograf: Laura Vesa / Finlands Röda Kors

Hungerdagens nationella bössinsamling började på torsdagen och fortsätter till lördagen.

Du kan ge ditt bidrag till Hungerdagen
  • genom att skicka textmeddelandet SPR till numret 16499 (15 €/meddelande)
  • på nätet på adressen hungerdagen.fi 
  • genom att ringa 0600 12220 (20,12 €/samtal + lna)
  • via MobilePay eller Pivo till numret 1001
  • genom inbetalning till kontot FI14 5780 0710 0116 49, referens 5173

På torsdagsförmiddagen fick de som vandrade på centraltorget i Tammerfors njuta av sensommarvärmen i slutet av september. Mitt i vimlet stötte de på Finlands Röda Kors tält, basen för den årliga Hungerdagsinsamlingen.

Bössinsamlare med röda västar syntes runt om i staden, men på centraltorget kunde man delta i insamlingen genom att köpa ett par yllesockor, ett havrebröd eller en smaklig fisksoppslunch.

Ainomaija Uhlenius och Hanna Lähteinen, som jobbar på Sokos Herkku-restaurang, kokade fisksoppa för Hungerdagsinsamlingen redan för femte gången. Arbetet började klockan åtta på morgonen och ett tag tog bränslet i soppkanonen slut och av den orsaken blev maten några minuter försenad.

– Det är roligt att arbeta för en god sak och vädret är också fint, så vi har det bara bra, sade Uhlenius.

Soppan smakade för Pirkka Puhakka från Tammerfors, som kom på lunch direkt från bussen då han såg Röda Korsets tält.

– Jag har också alltid bidragit med en slant i lådan, om jag har haft pengar överlopps. Jag är ju arbetslös och vill ge hjälp till dem som behöver det, konstaterade Puhakka.

Marknadsföring redan på natten

Arja Antila, som jobbade som frivillig brödförsäljare, började agitera för Hungerdagen redan tidigare.

 
Arja Antila sålde bröd för att stöda Hungerdagsinsamlingen och affärerna löpte fint.
 
– I natt klockan 4.44 gjorde jag reklam om brödförsäljningen till alla mina bekanta på webben. I dag säljer vi med en kompis 150 bröd och i morgon säljer jag lika många ensam, berättade Antila.
 
Sysslan är bekant för Antila, för hon har sålt bröd vid Hungerdagsinsamlingen i över tio års tid. Det som drar henne till frivilligarbetet är viljan att hjälpa och att få träffa trevliga människor.
 
– Jag reserverar alltid en ledig dag från jobbet för Hungerdagen, sade Antila.

I år hjälper man med Hungerdagsinsamlingens intäkter i vårt eget land till exempel dem som blivit offer för eldsvådor. Just nu styrs medel också till Filippinerna, som drabbats av tyfonen Mangkhut, och till verksamheten på fältsjukhuset som leds av Finlands Röda Kors i Bangladesh.

– I affärscentret Ratina har en installation med 120 dynor satts upp. I fjol hjälpte FRK lika många offer för eldsvådor, berättade verksamhetsledaren för FRK:s Tammerforsavdelning Marjo Majlund.

Det är lätt att vara insamlare

I kanten av centraltorget sträckte Matti Packalen ut insamlingsbössan. Han fungerar som FRK-frivillig inom vänverksamheten och i olika kommittéer, och han provade nu på uppgiften som bössinsamlare för andra gången. Packalen har överraskats av hur positivt människorna förhåller sig till insamlarna.

– Man behöver inte rycka någon i ärmen, utan människorna känner Röda Korset och ger gärna bidrag, konstaterade Packalen.

En av de yngsta bidragsgivarna är säkert sexåriga Sumaya Gabayre. Sumaya var ute tillsammans med sin mamma och lillasyster och hon droppade modigt ner en hög med slantar i Packalens bössa.

Dit for det. Suwaya Gabayre med familj bidrog med hjälp till människor i nöd.
 

Från hjälpmottagare av hjälp till givare

I aulan i Koskikeskus stannade Anja Byde upp vid Suvi Putkonens insamlingsbössa för att ge sitt bidrag. För Byde är det tradition att delta i Hungerdagsinsamlingen.

– Jag tycker om att ge till FRK, för pengarna når säkert fram till sina rätta ställen, sade Byde.
 
Suvi Putkonens erfarenhet som insamlare hade ännu bara hunnit bli ett par timmar lång.
 
Hon blev medlem i FRK i årets början och ville bidra med sin insats till Hungerdagsinsamlingen, för hon har själv fått hjälp från De ungas skyddshus.
 
Det var så viktigt att få hjälp då man hade det svårt och man behövde inte betala för det. Till exempel under helger var det svårt att vara hemma och då fick man övernatta på skyddshuset. Jag vill att också andra får hjälp när de behöver, berättade Putkonen.
 
 
Text: Sanna Sevänen
Bilder: Laura Vesa