Röda Korset hjälper översvämningsoffer i Kambodja

Hanna-Leena Tikkanen / Suomen Punainen Risti
Fotograf: Hanna-Leena Tikkanen / Suomen Punainen Risti

Den årliga regnperioden har i år förorsakat större översvämningar än tidigare år i Kambodja. Särskilt i närheten av floder har översvämningarna tvingat människor att lämna sina hem och flytta till tillfälliga bostäder på torra områden.

I provinsen Tboung Khmum vid floden Mekong började vattnet stiga i slutet av juli. Vattnet nådde den nuvarande nivån på mindre än två veckor. Därefter har vattnet stigit och sjunkit dagligen. Som värst fanns det över fyra meter översvämningsvatten.
 
Röda Korset i Kambodja finns på plats och stöder de lokala myndigheterna och bygemenskaperna bland annat i översvämningsområdena i Tboung Khmum.
 
Röda Korset har delat ut mathjälp till de evakuerade byborna och levererat bland annat tillfälliga toaletter, vattenkanistrar, högtalare för att nå människor samt två motorbåtar till evakueringsområdet.
 
Båtarna används för evakueringar, för att dela ut matleveranser till de familjer som fortfarande är i sina vattenisolerade hem samt för att transportera isolerade människor till hälsopunkter eller att transportera första hjälpen-kunniga frivilliga till byarna.
 
Finlands Röda Kors biståndsarbetare Hanna-Leena Tikkanen besökte två evakueringsområden i provinsen Tboung Khmum.
 
Det mindre evakueringsområdet är en liten ö, isolerad av vatten, där 75 familjer från tre byar försöker klara sig. I det större området finns cirka 4000 invånare från fem byar. Till detta området finns fortfarande en förbindelse via land, berättar Tikkanen.
 
Finlands Röda Kors stöder Röda Korset i Kambodja i två provinser med utrikesministeriets utvecklingssamarbetsmedel. Dessa provinserna drabbas som bäst av översvämningarna.  Hygiennivån är svag och försörjningsmöjligheterna har stannat upp i evakueringsområdena.
 
Förutom att familjerna är beroende av mathjälp tar man även hand om kor, hönor och andra livsviktiga husdjur i evakueringsområdena.
 
Genom de långvariga utvecklingssamarbetsprojekten, som Finlands Röda Kors stöder, har man stött bybornas förberedelse för översvämningar. Röda Korsets frivilliga har förmedlat information om hur man till exempel kan skydda toaletter så att vattnet inte blir orent och ökar hälsorisker.
 
 
Vattentanken har donerats med stöd av Finlands Röda Kors i provinsen Tboung Khmum
 
 
Byggnaderna som är isolerade av översvämningsvatten. Som värst har vattnet stigit till och med fyra meter.