Finlands Röda Kors skickar humanitärt bistånd till Etiopien

Shirin Hanafieh / ICRC
Människor som flytt undan våldsamheter i Etiopien lagar mat från majs som de har fått från jordbrukarnas utbildningscenter Beluya i området Gedeon.
Fotograf: Shirin Hanafieh / ICRC
Du kan stöda Röda Korsets biståndsarbete via katastroffonden
  • genom att ställa upp som bössinsamlare
  • genom att skicka meddelandet SPR till numret 16499 (15€/meddelande)
  • genom att ringa numret 0600 12220 (20 €/samtal+lsa)
  • via Mobilepay till numret 1001
  • genom att ge ett bidrag till Röda Korsets katastroffond FI14 5780 0710 0116 49, referens 5186
  • Insamlingstillstånd POL-2015-8798, beviljad 30.11.2015
 

Finlands Röda Kors beviljar 100 000 euro ur sin katastroffond till humanitärt bistånd i Etiopien. Förutom de inre våldsamheterna, som eskalerade i juni, lider etiopier av undernäring och brist på rent vatten i områden Kochere och Gedeon.

Våldsamheterna i västra Guji och i Gedeon i södra Etiopien eskalerade i juni och har redan drivit över 820 000 människor från sina hem.
 
Förutom inre konflikter har även naturkatastrofer förvärrat landets humanitära läge ytterligare. Under de senaste tre åren har Etiopien drabbats av torka, översvämningar och jordskred. 7,8 miljoner människor uppskattas vara i behov av mathjälp.
 
– Flera människor som flytt undan våldsamheterna har knappt någonting med sig. Dessutom drabbas de av dåliga levnadsförhållanden. Människor inkvarteras t. ex. i fullsatta skolor, byråer och kyrkor, och de är tvungna att sova på golvet. Det finns även brist på vatten och tvål, säger Kalle Löövi, Finlands Röda Kors direktör för humanitärt bistånd.
 
– Behovet av humanitärt bistånd är enormt. Man befarar att antalet undernäringsfall och sjukdomsepidemier stiger i synnerhet när regnperioden börjar, fortsätter Löövi.
 
Etiopiska Röda Korset och Internationella Rödakorskommittén har inlett en humanitär nödhjälpsoperation vars syfte är att hjälpa 100 000 människor i Kochere i området Gedeon.
 
Finlands Röda Kors hjälper Etiopiens inre flyktingar i samarbete med Etiopiska Röda Korset. Man hjälper människor som flytt undan våldsamheter bland annat genom att skaffa filtar, presennier, madrasser, vattenkanistrar och tvål.