Vardagsrisker kan orsaka farliga situationer i hemmet – var ligger mobilen på laddning hemma hos er?

Sanni Myllyaho / Finlands Röda Kors
Janne Leskinen talar om för Sanna Saartamo vilken plats som är bäst för brandvarnaren.
Fotograf: Sanni Myllyaho / Finlands Röda Kors

Hemmet är en riskfylld plats som det regelbundet lönar sig att granska kritiskt med tanke på säkerheten. Röda Korset skapade ett hemlikt utrymme på SuomiAreena, där besökarna fick testa hur väl de känner igen alla fallgropar som har att göra med hemmets säkerhet.

Färgglada leksaksbilar ligger mitt i gångvägen och en mattkant som rullat sig rätar man ut flera gånger om utan att tänka desto vidare på det.
 
En intet ont anande förbipasserande skulle lätt snava på dessa saker, men SuomiAreenas besökare i sommarvarma Björneborg vet att de ska vara försiktiga. De har blivit ombedda att identifiera tolv risker som har att göra med hemmets säkerhet, vilka Röda Korset har satt ut i inredningen som byggts upp i Stora Ensos paviljong. 
 
Jari Kosma granskar inredningen fundersamt. Han hittar enkelt de farliga ställena, men rummet som byggts upp ger ändå anledning till eftertanke. 
Pirkko och Ari Marjamäki diskuterar hemmets säkerhet med Anne-Mari Hakuni.
 
– Laddaren finns nog hela tiden färdig och väntar i eluttaget, berättar Kosma om riskfaktorer i sitt eget hem. Olyckor i hemmet har lyckligtvis förekommit bara sällan och om det har hänt, så har den främsta orsaken varit tanklöshet på grund av att man har klättrat upp på en ostadig kökspall. 
 
Ett värmeljus som flammade upp i vardagsrummet har gett hjärtklappning åt Miia Turunen. Hon har gått en första hjälpen-kurs och litar därför på sin förmåga att agera om olyckan är framme. Men ändå finns det saker som kan förbättras med tanke på säkerheten i hemmet.
 
– Ett virrvarr av sladdar finns nog hemma också, konstaterar Turunen. 
 
Paviljongen får Pirkko och Ari Marjamäki att fundera på att man lätt blir blind för många säkerhetsrisker i den egna vardagen. Ari Marjamäki syftar på en kedjekopplad skarvsladd som ligger på golvet. 
 
– Farliga situationer uppstår då lösningar, som från början varit menade som tillfälliga, med tiden blir permanenta, funderar Marjamäki.
 
– Mera sällan är det väl meningen att kedjekopplade skarvsladdar ska bli en bestående konstruktion. 
 
– Jag har inte tänkt så mycket på vilket underlag jag laddar min telefon på, säger Pirkko Marjamäki och pekar på mobilen som laddas på soffan. Då man känner efter, märker man att både mobilen och filten under den är brännheta. 
 
 
Pirkko Marjamäki är inte den enda som fick sig en tankeställare om säker laddning av mobiltelefonen. Röda Korsets frivilliga Tiia Viljakainen tar paus i skuggan i den över trettiogradiga värmen. Hon har i ett par timmar hunnit gå igenom säkerhetsfrågor med ett tjugotal personer och kan direkt säga vilka farosituationer människorna oftast inte noterar. 
 
– Allra sist kommer man att tänka på mobilen som laddas på soffan, berättar Viljakainen. 
 

Säkerhet i vardagen innebär att man är beredd

Nästan 80 % av olyckorna som leder till skador sker hemma och på fritiden. Genom att vara väl förberedd kan man också i hemmet enkelt undvika de mest typiska farosituationerna. 
 
– Genom att förvara tvättmedel och mediciner så att barn och husdjur inte får tag på dem och genom att saker som behövs dagligen finns på ställen som är enkla att nå kan man redan undvika flera fallgropar med tanke på säkerheten, kommenterar Janne Leskinen som är projektplanerare för projektet Pärjätään yhdessä – Vi klarar oss tillsammans. Röda Korsets projekt främjar vardagssäkerheten i närmiljön och medborgarnas beredskap att hjälpa och agera i överraskande situationer. 
 
Alla olyckor kan inte undvikas helt. Om en eldsvåda uppstår i hemmet eller en närstående drabbas av en allvarlig sjukdomsattack, kan goda kunskaper i första släckning och första hjälpen innebära skillnaden mellan liv och död. 
 
– Det lönar sig att ha hemadressen utmärkt på en synlig plats, så att även gäster vid behov kan meddela rätt position till nödcentralen, påminner Leskinen.
 
Bilder och text: Sanni Myllyaho / Finlands Röda Kors