Vatten är den bästa drycken då man är törstig

Karlos Malupig / ICRC
Det är viktigt att dricka tillräckligt och söka svalka under en värmebölja.
Fotograf: Karlos Malupig / ICRC

Då man känner sig törstig är det ett tecken på vätskebrist. Under heta sommardagar är det inte bra att vänta med att dricka tills man blir törstig utan det gäller att dricka mer än vanligt.

Det är speciellt viktigt att försäkra sig om att gamla människor som bor ensamma klarar sig under en värmebölja. Släktingar, vänner och grannar kan gärna påminna om vikten av att dricka tillräckligt. Dricker man för litet kan det leda till uttorkning.

Normalt behöver en vuxen människa 1-1,5 liter vätska per dygn. Under en värmebölja är det ett bra tips att dricka ett eller två glas mera vätska än man vanligen gör i samband med måltiderna. Mellan måltiderna är det också bra att dricka 1-2 glas vätska.

Att dricka extrem mycket vätska är inte heller bra. Det är lätt att hålla koll på vätskebalansen om man följer med hur ofta man måste kissa. Om det går långa perioder utan att man behöver kissa är det ett tecken på vätskebrist.

Vätskebehovet är individuellt. Ålder, kön, fysik och möjliga sjukdomar påverkar vår vätskebalans. Den som har ett fysiskt tungt jobb behöver förstås mera vätska än en pensionär som kan ta det lugnt.