Genom små åtgärder kan du undvika att gå vilse och få en tryggare bärutflykt

Esa Kyyrö
Fotograf: Esa Kyyrö

Sommarens bär- och svampplockningssäsong syns ofta som en topp i antalet spaningsuppdrag hos Frivilliga räddningstjänsten.

Genom några enkla åtgärder kan man undvika att man tappar bort sig och på så sätt blir bärutflykten tryggare, tipsar Finlands Röda Kors beredskapskoordinator Arsi Veikkolainen
 
I fjol var augusti och september otvetydigt de livligaste efterspaningsmånaderna för Frivilliga räddningstjänsten Vapepa. Polisen alarmerade de frivilliga i augusti 2017 till sammanlagt 41 och i september till 36 spaningsuppdrag, medan antalet larm andra månader var färre än 20 i genomsnitt. I praktiken pågick det alltså efterspaningar på något håll i Finland nästan hela tiden. 
 
– På sommaren rör man sig mycket utomhus och på främmande ställen både i terrängen och i bebyggelse, konstaterar Frivilliga räddningstjänstens beredskapskoordinator Arsi Veikkolainen från Finlands Röda Kors. 
 
– Då händer det också lättare att man tappar bort sig. Det här är förstås siffror från ett enskilt år och Vapepa sammanställer ingen statistik om orsakerna till efterspaningarna, men en del av larmen på sommaren och tidiga hösten gäller alltid försvunna bär- eller svampplockare.  
 
I år lockar den varma försommaren bärplockarna till skogen redan tidigare. Veikkolainen hoppas att så många försvinnanden som möjligt skulle kunna förhindras i sommar. 
 
– Alltid är det förstås inte frågan om att man går vilse. Vem som helst kan behöva hjälp, om han eller hon till exempel snubblar och bryter benet.
 

Mat i ryggsäcken, visselpipa runt halsen och ström i mobilen

Veikkolainen uppmanar bärplockare att packa ner i ryggsäcken åtminstone karta och kompass, tändstickor, en liten första hjälpen-förpackning, en lätt matsäck och en flaska vatten. Förutom en fulladdad mobil kan man speciellt på en längre utflykt ta med sig en reservströmkälla. För nödsamtal lönar det sig att ladda ner 112 Suomi-appen, genom vilken nödcentralen får noggranna uppgifter om uppringarens position. 
 
– En visselpipa som hängs runt halsen är en lätt och billig livräddare, tipsar Veikkolainen. Fastän man är trött orkar man blåsa i visselpipan, vars ljud hörs vida omkring.
 
Innan man beger sig på utflykt är det bra att berätta för någon närstående eller för personalen på övernattningsstället vart man är på väg och när man ämnar komma tillbaka. Det lönar sig att studera kartan och rutten på förhand. Samtidigt kan man på kartan välja ut en så kallad nödriktning: huvudväderstrecket som visar riktningen till exempel till en sjö eller en väg. Genom att följa sjöstranden eller vägen hittar man tillbaka till bebyggelsen. 
 
– Om man tappar bort sig lönar det sig att sätta sig en stund, lugna ner sig och fundera från vilket håll man kom. Om man inte kan bilda sig en uppfattning om riktningen, kan man välja den på förhand valda nödriktningen, råder Veikkolainen. 
 
– Men det lönar sig att starta först när man säkert vet vart man är på väg. Om man har skadat sig är det ofta klokast att stanna kvar och vänta på hjälp.
 

Vapepa är ett nätverk för frivilligorganisationer

Frivilliga räddningstjänsten är ett nätverk av 52 organisationer, som koordineras av Finlands Röda Kors och vars utbildade larmgrupper stöder myndigheterna i situationer som kräver många hjälpare. Oftast alarmeras Vapepa då det gäller försvunna personer, men de frivilliga behövs också till exempel för att ge psykiskt stöd efter en eldsvåda eller för att hjälpa vid omfattande evakueringar. 
 
År 2017 tillkallade myndigheterna Vapepa till sammanlagt 416 larmuppdrag. Av larmen gällde nästan hälften spaningar efter försvunna personer.