”Vi bemöter alla människor likvärdigt” – över 120 frivilliga inom Röda Korset hjälpte festivalfolket på Ruisrock

Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors

Ruisrock lockade 105 000 festivalfirare till soliga Runsala i Åbo. För Röda Korsets frivilliga är det en enorm, men givande uppgift att ordna första hjälpen-jouren, tillnyktringsstationen och Sexkiosken på festivalen.

- Hej, är det här man kan få olika sexhjälpmedel?, ropar ett gäng unga män med en mun. 

- Kondomer finns. Och körkort för dem, svarar Ville Karvinen, som jobbar som frivillig inom hiv- och sexualhälsofrågor, och pekar på kondomkörkorten på Sexkioskens disk.

- Toppen, nu har vi kommit till rätt ställe!

Det är liv och rörelse vid Sexkiosken, som drivs av frivilliga i frågor som gäller hiv och sexualhälsa, då kompisgängen funderar på de riktiga svaren på teorifrågorna för kondomkörkortet. Vilka ord bildas förkortningen HIV av? Kan en könssjukdom smitta vid oralsex? De frivilliga försäkrar sig om att de korrekta svaren inte blir oklara bland deltagarna. 

Provet för mörkerkörning ger upphov till nervöst fnitter och skrattsalvor bland Sexkioskens besökare. 

- I provet för mörkerkörning ska du trä kondomen på en dildo, som är inne i en sluten låda, utan att kunna se vad du gör. Människornas miner är otroliga, när de utför uppgiften, säger Ville skrattande. 

Sexkioskens viktigaste uppgift är att förmedla tillförlitlig information om sex och sexuellt överförbara sjukdomar. 

- Med kunskap kommer man långt, även då det gäller sex. Statistiken ljuger inte. 14 000 finländare har klamydia och därför lönar det sig verkligen att använda kondom, enbart p-piller skyddar inte mot könssjukdomar, berättar Ville. 

- Vid Sexkiosken vågar många ungdomar berätta för oss att de aldrig tidigare har satt på en kondom och vill lära sig. Det är jättebra, tillägger frivilliga Emma Sandström.

De rödklädda hjälparna är lätta att känna igen

Till första hjälpen-jouren strömmar det klienter genast då portarna öppnas på fredagen. De vanligaste orsakerna till att festivaldeltagarna söker upp första hjälpen är små sår och blessyrer, vrickningar samt skador på grund av att man fallit. 

-Oftast är det fråga om att personen har nya skor eller tåsandaler som skaver illa. Visst förekommer det också allvarligare saker, men till all lycka är de ovanligare, berättar Mika Vilpo, som leder första hjälpen-jouren. 

Första hjälpen-jourarna Peetu Karro (till vänster) och Aku Heinonen beger sig tillsammans ut på en runda på festivalområdet. De hinner inte långt, innan den första unga festivalfiraren frågar efter plåster. De rödklädda hjälparna är lätta att känna igen och festivalfolket drar sig inte för att ta kontakt med dem.

- Det här är kul, ett roligt och nyttigt arbete. Människorna ler och stämningen är god, berättar Peetu.

Första hjälpen-jourarna upprätthåller sina kunskaper genom att öva mångsidigt under hela året. 

- Bäst med festivalerna är att vi får testa vårt kunnande och göra just det som vi har övat hela året, berättar Aku.

Dagen verkar ännu lugn, men de erfarna jourarna vet att alkoholkonsumtionen och olycksfallen ökar mot kvällen. 

- Nog kommer vi att ha att göra i dag, säger de båda männen. 

Psykiskt stöd behövs också vid fest

Till första hjälpen-jouren hör också ett tält för psykiskt stöd, där utbildade frivilliga för konfidentiella samtal med klienter eller deras vänner som kommit till första hjälpen eller tillnyktringen. 

- Ju längre kvällen framskrider, desto större är behovet av psykiskt stöd. Om man till exempel nyss har blivit lämnad av sin flick- eller pojkvän eller om det har uppstått bråk med kompisarna, kan man tala med oss om hur man känner sig, berättar Tarja Tiitta-Niminen, som är frivillig inom psykiskt stöd. 

Ibland kan man börja må psykiskt dåligt även då det är fest. Då är en god lyssnare mer än guld värd. 

-En flicka sade till mig att jag är den första som lyssnar på henne på åratal, berättar Tarja. 

-Det känns bra att kunna hjälpa en människa ens lite genom att lyssna, hjälpa att orka just i den stunden. Vi får också höra mycket tunga saker.

Information om rusmedel och en trygg sovplats

De frivilliga inom missbruksarbetet går runt på festivalområdet och talar om rusmedelsanvändning. På första hjälpen-enhetens tillnyktringsstation kan en berusad klient sova bort sitt värsta illamående. 

- Då man från första hjälpens triage hänvisar en onykter person till oss, frågar vi vad han eller hon har tagit, inom vilken tid och sedan gör vi blåstest för att kolla promillehalten. Därefter lägger vi personen i stabilt sidoläge för att vila på en madrass. Ett spyämbar finns till hands, om eller när det skulle behövas, säger Suvi, som är frivillig inom missbruksarbete. 

På tillnyktringsstationen är klientantalet störst på kvällen och under förnatten. 

- Tanken är att man ska få vara trygg och i fred, fastän man är i dåligt skick. Jag blir också själv lugnare, när jag vet att människorna är på tillnyktringsstationen i skydd mot våld eller sexuellt utnyttjande, fortsätter Suvi. 

Missbruksarbetet på festivaler utförs utan att döma eller moralisera. 
 
- Det bästa är att man möter så många olika människor. Det ingår inte i vår agenda att gå runt och predika om att man inte får dricka. Vi hoppas bara att människorna ska bli medvetna om sitt alkoholbruk, berättar Siirimaria. Hon är på sitt första frivilliguppdrag inom missbruksarbete på Ruisrock.
 
- Man kan inte tänka på en person enbart som en rusmedelsmissbrukare, utan alla människor blir bemötta likvärdigt. Varje människa har en egen livsberättelse, funderar Siirimaria.
 
Sexkiosken, som turnerar på olika festivaler, är en del av Finlands Röda Kors, Väestöliittos, Cancerstiftelsens och YleX Sommargummikampanj.

Fotograf: Benjamin Suomela
Text: Outi Huovinen
Översättning: Riitta Dahlman