FM i första hjälpen: ”Ett enormt arbete kulminerar i denna tävlingsdag”

Ari Räsänen / Suomen Punainen Risti
Ari Räsänen / Suomen Punainen Risti
Ari Räsänen / Suomen Punainen Risti

I lördags erbjöds osedvanligt mycket hjälp i Åbo centrum, då lag från hela Finland tävlade i finska mästerskapen i första hjälpen.

Tävlingen bestod av fyra olika serier: vuxna, ungdomar, yngre unga och första hjälpare. Vinnare i vuxentävlingen var laget från västra Helsingfors avdelning, som redan övat tillsammans i flera år.
 
– Det var en utmanande bana. De moment som vi hade övat mycket på lyckades väldigt bra. Jag tror att det var avgörande för vinsten, berättade vinnarlagets ledare Marika Laukkanen direkt efter prisutdelningen.
 
Laukkanens femmannalag hade övat i synnerhet på triage, det vill säga en process för att sortera och prioritera patienter i situationer där det finns mängder av offer. 
 
På en restaurang i Åbo centrum fanns också en osedvanligt svår uppgiftsstation. Övningstillfället var att det på restaurangen hade skett ett massknivdåd med ett tiotal offer.
 
– Det var en utmanande uppgiftsstation, men vi klarade den riktigt bra. Med tårar i ögonen såg jag på när lagmedlemmarna prioriterade till perfektion.
 
Det skakande våldssituationen ville man ha med i tävlingen på grund av terrordådet som skedde i Åbo i fjol.
 
– Efter knivdådet i Åbo var många frivilliga från oss och från närliggande distrikt på plats för att ge psykiskt stöd. En av uppgiftsstationerna i tävlingen var att ge psykiskt stöd i en liknande situation till chockade personer, konstaterar Minna Rautanen, programchef och ansvarig för ordnandet av första hjälpen-tävlingen, från Egentliga Finlands distrikt.
 

250 frivilliga som funktionärer

 
Vinnare i klassen för yngre unga var avdelningen Tohmajärvi från Savolax-Karelens distrikt, vinsten i ungdomsklassen gick till Tavastlands distrikt och i klassen första hjälpare knep Egentliga Finlands första lag vinsten.
 
Sammanlagt deltog 25 lag i tävlingen och de bestod av fler än ett hundra första hjälpen-entusiaster. Man hade skapat tiotals olika uppgiftsstationer i Åbo centrum åt lagen där de skulle tillämpa sina hjälpfärdigheter. 
 
Uppgifterna varierade från trafikolyckor till enskilda personers bröstsmärtor och från massknivdåd till hjärt-lungräddning.
 
– Tävlingen lyckades helt fantastiskt. Ett enormt arbete kulmineras i denna tävlingsdag. Ett jättetack till alla som var med och ordnade tävlingen, säger Minna Rautanen.
 
Cirka 250 frivilligmedarbetare och tiotals anställda vid Röda Korset var med och ordnade tävlingen.
 
FM i första hjälpen är en del av upprätthållandet av den landsomspännande hjälpberedskapen. Röda Korsets frivilliga första hjälpen-grupper har årligen jour vid närmare 3 000 evenemang och ger första hjälpen till cirka 15 000 personer.