FM i första hjälpen avgörs i Åbo

Jani Rutanen / Finlands Röda Korset
Fotograf: Jani Rutanen / Finlands Röda Korset

Finska mästerskapen i första hjälpen ordnas i Åbo centrum lördagen den 16 juni. I tävlingen som ordnas vart tredje år deltar i år över 30 lag med totalt över 100 tävlande från olika håll i Finland.

FM i första hjälpen i Åbo 16.6.2018
 
  • Röda Korsets första hjälpen-grupper tävlar om finländskt mästerskap i första hjälpen, i fyra olika klasser: barn i åldern 7-12 år, ungdomar, vuxna och förstahjälpare.
  • Tävlingsplatserna finns i Åbo centrum i Hansa, Slottsparken och vid åstränderna.
  • Tävlingen ger publiken en bra möjlighet att lära sig första hjälpen och lära känna första hjälpen-gruppernas verksamhet.
  • I Slottsparken finns en första hjälpen-bana som är öppen för alla, och där man kan öva att ge första hjälpen under handledning.
  • I Röda Korsets Nallesjukhus i Slottsparken kan barn lära sig om första hjälpen och hjälpverksamheten genom lek.

Lagen består av Röda Korsets frivilliga första hjälpen-grupper som hjälper cirka 15 000 personer årligen.

Det finns fyra kategorier i tävlingen: barn i skolåldern (7–12 år), ungdomar (13–18 år), vuxna och första hjälpen-par. Lagen tar sig runt på olika kontroller där de ska bevisa sina färdigheter i första hjälpen och sin förmåga att agera i verkliga situationer. Tävlingsuppgifterna gäller allt från små vardagliga skador till stora olyckor och återupplivningssituationer.

De frivilliga som tävlar i vuxenkategorin arbetar ofta som jourhavande inom första hjälpen på olika evenemang runt om i Finland. Det sydligaste laget kommer till Åbo från Åland, det nordligaste från första hjälpen-gruppen Napapiirin ensiapuryhmä i Rovaniemi.

– Röda Korsets första hjälpen-grupper tränar regelbundet för att kunna arbeta som jourhavande inom första hjälpen på olika evenemang. Tävlingen i första hjälpen är ett trevligt sätt för grupperna att testa sina färdigheter i första hjälpen och samtidigt visa vad de kan för publiken, berättar programchefen för första hjälpen Minna Rautanen från Röda Korset.

Allmänheten har möjlighet att heja på lagen vid tävlingskontrollerna och samtidigt lära sig livsviktiga färdigheter i första hjälpen.

Övning i första hjälpen ger mod att agera i verkliga situationer

FM i första hjälpen utgör en del av upprätthållandet av hjälpberedskapen i hela landet. Röda Korsets frivilliga första hjälpen-grupper har årligen jour på nästan 3 000 evenemang och ger första hjälpen till cirka 15 000 människor.

– Färdigheterna i första hjälpen är livsuppehållande medborgarfärdigheter. Det kräver övning för att kunna upprätthålla färdigheterna, eftersom en stor del av första hjälpen är praktiska färdigheter och att ha kontroll över situationen, säger Rautanen.

Alla som intresserar sig för att öva sig i färdigheter i första hjälpen är välkomna som nya frivilliga i första hjälpen-grupperna. Röda Korset har upp till 250 första hjälpen-grupper i Finland.

– Var och en har rätt att få hjälp och skyldighet att hjälpa. Därför är det viktigt att man också själv kan hjälpa om man råkar vara den första på platsen vid en olycka. Utöver att första hjälpen-verksamheten är en trevlig hobby ger den också kurage att agera, säger Rautanen.

I tävlingsarrangemangen i Åbo deltar nästan 400 frivilliga inom Röda Korset som har bland annat roller som patienter eller domare under evenemanget.

Det vinnande laget i vuxenkategorin i FM i första hjälpen får representera Finland i EM i första hjälpen som ordnas nästa år.