Sommaren för de frivilliga inom arbetet kring hiv och sexuell hälsa började på YleXPop

Jenni Latvanen / Suomen Punainen Risti
Vapaaehtoiset Henrika Sandström ja Tiia Karhunen kiertävät kesällä Seksikiskan mukana festareita. “Ainakin Ruisrockiin on päästävä” tytöt sanovat
Fotograf: Jenni Latvanen / Suomen Punainen Risti

Utdelningen av Sommargummin, som är en del av Sommargummikampanjen, började på YleXPop i Vasa den 2 juni. Röda Korsets frivilliga inom arbetet kring hiv och sexuell hälsa instruerade besökarna i användningen av kondom vid den populära Sexkiosken.

Sexkiosken turnerar runt i evenemang
  • 6.6 Evenemanget om gratis preventivmedel på Narinken i Helsingfors
  • 6.-8.7 Ruisrock i Åbo
  • 13.-15.7. Ilosaarirock i Joensuu
  • 17.-18.8. Blockfest i Tammerfors
Somriga Vasa, glada människor och häftig musik – kunde festivalsommaren börja bättre? Knappast.
 
YleXPop har lockat tusentals människor till Salutorget i Vasa. Frivilliga inom arbetet kring hiv och sexuell hälsa Henrika Sandström och Tiia Karhunen vandrar runt i området och delar ut Sommargummin samt har jour vid Sexkiosken på torgets kant.
 
Denna sommar är Henrikas tredje och Tiias andra som frivillig inom arbetet kring hiv och sexuell hälsa.
 
– Jag hade alltid tänkt att jag skulle vilja vara med i Röda Korsets verksamhet men visste bara inte hur. Henrika är en gammal studiekompis till mig och via henne kom jag med i Röda Korsets ungdomsgrupp, berättar Tiia.
 
Båda tycker att arbetet kring hiv och sexuell hälsa är ett bra sätt att börja med frivilligarbetet.
 
– Arbetet kring hiv och sexuell hälsa har varit trevligt och vi har en jättepositiv atmosfär i gruppen. Det är grejt att man får träffa olika människor, säger Tiia.
 
Det är väldigt populärt att ta kondomkörkort.
 
Det är väldigt populärt att ta kondomkörkort. ”Många som besökt kiosken, i synnerhet kvinnor, säger att de aldrig förr har haft möjlighet att trä på en kondom,” säger Henrika.
 

På Sexkiosken kan man tala ledigt om prevention

Sedan 2016 har Sexkiosken turnerat runt med Sommargummi-kampanjen och erbjudit besökarna möjlighet att fråga om vad som helst kring sex eller prevention av både Röda Korsets frivilliga och av Befolkningsförbundets och cancerorganisationernas experter.
 
På kiosken kan man också ta kondomkörkort eller avlägga Knullmagisterexamen. På ett par år har Sexkiosken blivit populär på festivaler, vilket också kunde märkas på YleXPop – det var hela tiden kö till kiosken.
 
– Under det första året var folk lite blyga för kiosken och undrade över den men redan förra sommaren tog många sina vänner till kiosken och berättade att de själva hade tagit kondomkörkortet redan förra året men att nu ska kompisen också få ett eget kort, berättar Henrika som arbetat som frivillig på Sexkiosken sedan 2016.
 
Henrika och Tiia upplever att Sexkiosken är väldigt nyttig.
 
– Det som människorna mest grubblar över tycks vara hur könssjukdomar smittar. Man förknippar sex lätt med enbart vaginalt samlag och helt glömmer bort att könssjukdomar också smittar genom oral sex. Kiosken är en bra plats att lära sig om sex och prevention i en positiv och trygg atmosfär, säger Tiia.
 
Av sommaren förväntar sig Henrika och Tiia bra väder.
 
– När vädret är fint är också människorna glada och positiva. Med dem har vi ofta de bästa samtalen, konstaterar bådadera.
 
Under sommaren turnerar Röda Korsets frivilliga runt i tiotals evenemang runt om i Finland och delar ut Sommargummin och berättar om säkrare sex. 
 
Blev du intresserad? Kom med som frivillig!