Nallesjukhuset spred glädje på festivalen Världen i byn

Maria Santto / Finlands Röda Kors
Läkare-sjukskötare Emmi Juutilainen på nallesjukhuset frågar hur svår smärta haren har i den skadade tassen. Alvin Langen visar smärtan på smärtlinjen. Smärtan är inte ännu fruktansvärd.
Fotograf: Maria Santto / Finlands Röda Kors

De patienter som kom till Finlands Röda Kors nallesjukhus fick under Världen i byn -festivalen i Helsingfors 26 - 27.5 professionell vård.

Från en enhörning till en fjäril och från skallbensbrott till minnesförlust. Barnen beskrev de många olika slags skador och sjukdomar som drabbat mjukisdjuren och dockorna för Röda Korsets vårdare. Hjälp till alla skador fanns på Röda Korsets Nallessjukhus. 
 
Den vidsträckta skalan av skador förvånade inte de professionella inom biståndsarbete som fanns på plats. De som anlänt till mottagningen fick första hjälpen och anvisningarna för hemvård och stämningen var god.
 
De barn som inte hade med ett eget mjukisdjur fick adoptera en föräldralös nalle att vårda. Efter vårdoperationerna fick de föräldralösa nallarna vila på sjukhusets vårdavdelning. En vit säl fick även ett nytt hem.
 
Under två verksamhetsdagar vårdades närmare två hundra patienter på nallessjukhuset 
 

Information om Röda Korsets arbete

 
Vid sidan om nallesjukhuset delade man ut Finlands Röda Kors internationella bistånds pinfärska publikation Riskzoner till evenemangsbesökarna. Den 40 sidor långa publikationen är som bekant en högklassig översikt över det som har hänt i världen under året och vad Röda Korset har gjort runt om i världen.
 
Besökarna på Nallesjukhuset fick även bekanta sig med fältsjukhuset i Bangladesh med hjälp av 360-appen och virtuella glasögon. Sjukhuset fungerar som bäst under Finlands Röda Kors ledning.
 
Förutom nallesjukhus presenterade Röda Korset sin verksamhet även vid Blodtjänstens och Helsingfors och Nylands distrikts utställningsmontrar.
 
Lördag 26.5 presenterade Finlands Röda Kors Paula Vesalas dokumentärfilm ” Perheen tähden” (ung. ”För familjens skull”). Efter filmen hölls ett diskussionstillfälle för en full sal under temat ”Erossa rakkaista – perheen yhdistämisen haasteet” (ung. Åtskild från nära och kära – utmaningar i familjeförening).
 
Diskussionsdeltagarna var Heidi Lempiö från diskrimineringsombudsmannens byrå, Hanna Laari från Flyktingrådgivningen, Tiina Salmio från Röda Korset och Satu Söderholm från Röda Korsets grupphem i Sjundeå.
 
Tack till gästerna och deltagarna!