På hjälparkursen lär sig närståendevårdare viktiga kunskaper

Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Benjamin Suomela / Finlands Röda Kors
Vad händer under Rödakorsveckan?
  • Rödakorsveckan firas 3 - 9.5.
  • Under veckan ordnar frivilliga bland annat kostnadsfria hjälparkurser som är öppna för alla. Hjälparkursen passar för hela familjen. Ytterligare information on kurser finns i evenemangskalendern.
  • Det egna hemmets säkerhet kan kontrolleras med ett test på webben ”Hem ljuva hem, men är det säkert?
  • Under Rödakorsveckan firas organisationens grundares födelsedag, Henry Dunant från Schweiz (f.8.5.1828), runt om i världen.

Ryskspråkiga närståendevårdare lär sig hjälpkunskaper på Röda Korsets hjälparkurs. För kunskaperna finns efterfrågan eftersom man i de flesta fall vårdar åldringar hemma i Ryssland.

På Inkerikeskus i Malm i Helsingfors pågår en hjälparkurs för ryskspråkiga närståendevårdare. På kursen lär Röda Korsets stödverksamhets regionalarbetare Sari Oittinen och frivilliga Riitta Tähtiharju, Anneli Heino och Jelena Forsblom ut första hjälpen -kunskaper till närståendevårdare.
 
– Jag skulle vilja ligga  där, ropar Helmi Kononenko, 72, när Röda Korsets frivilliga frågar vem som är villig att ligga på madrassen som en medvetslös person.
 
På hjälparkursen övas bland annat hur man stoppar en blödning och skyddar den hjälpbehövande mot kyla. Dessutom bekantar man sig med Nödcentralens 112-mobilapp.
 
Kononenko har kommit till kursen för att fräscha upp minnet. Hon är en pensionerad närvårdare som för tillfället tar hand om bekanta åldringar bara för glädjen som hjälpandet ger. 
 
– Jag vill få mer kunskap och inte glömma bort det gamla kunnandet. 
 
Man börjar med att återuppliva en medvetslös person. Först på golvet är Impi Nikonova, 64.
 

Hjälparkurs erbjuder verktyg för en närståendevårdare

Röda Korsets frivilliga ger råd: Man måste prata med den hjälpbehövande och se om patienten andas. Det kan man ta reda på till exempel med hjälp av en spegel. Spegeln sätts framför munnen och näsan och blir immig om man andas.
 
– Det är viktigt att lyfta upp hakan. Annars blir tungan nere i munnen och förhindrar andningen, berättar Tähtiharju på finska och tolken översätter det till ryska.
 
Det finns efterfrågan för rådgivning på ryska eftersom de flesta ryskspråkiga åldringar bor hemma. Till den ryska kulturen hör att man tar hand om sina nära.
 
Många känner att ett åldringshem är den sista platsen där man vill bo. Det skulle betyda att man måste lämna de egna sakerna och äta mat som är annorlunda än hemma. Hemma hos de egna kan man tala ryska, vilket är viktigt.
 
– När de blir gamla återgår de till att tala sitt eget modersmål trots att de tidigare har talat lite finska, berättar Svetlana Teltevskaja, projektarbetare på Inkerikeskus.
 
Impi Nikonova blev närståendevårdare till sin mor för tre månader sedan. Mamman fick en hjärnblödning bara några veckor efter sin 95-års födelsedag. På hjälparkursen får närståendevårdare mer verktyg till den egna vardagen.
 
– Närståendevårdare måste ha mångsidig kunskap om hur man lyfter patienten ur sängen eller känner igen om man är medvetslös. På Inkerikeskus får jag mycket hjälp, säger Nikonova.
 
Mamman mår redan bättre. Nikonova tror att det egna hemmet och närståendes vård har gjort att tillfrisknandet har gått snabbare.
 
– Man tål smärtan som sjukdomen orsakar bättre när man har en bekant människa bredvid.
 
Text: Jenni Jeskanen / Finlands Röda Kors