Lättillgängliga hjälpkunskaper ger tryggare vardag

Joonas Brandt / Finlands Röda Kors
Fotograf: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors

En trygg vardag och förmåga att hjälpa är ingen självklarhet. Rödakorsveckan, som firas 3–9.5, är en bra tidpunkt att lära sig hjälpkunskaper som är viktiga i vardagen och samtidigt se till att det egna hemmet är tryggt.

I synnerhet i barnfamiljer inträffar ofta olyckor. I de flesta fall räcker det med ett plåster, men om en allvarlig olycka inträffar är det viktigt att någon i familjen snabbt kan hjälpa och kalla på hjälp.
 
Under Rödakorsveckan ordnar Finlands Röda Kors volontärer hjälparkurser för allmänheten. Kurserna är gratis och lämpar sig för hela familjen. Även ett litet barn kan lära sig lägga en förälder i framstupa sidoläge och ringa nödnumret.
 
I kursen ingår bland annat att lägga en patient i framstupa sidoläge, lägga ett tryckförband och hur man ringer ett nödsamtal.
 
– Många olyckor inträffar i hemmet och resulterar i sår, bulor eller smärre brännsår. Men ibland kan ett sjukdomsanfall eller en olycka vara livshotande. Att snabbt göra det som behövs, ge livräddande första hjälpen och ringa 112 kan rädda ett människoliv, säger Röda Korsets hälsovårdsplanerare Niina Hirvonen.
 

Hem ljuva hem, men är ditt hem säkert?

Det är viktigt att ta en kritisk blick på sitt eget hem då och då: Är bostaden trygg för mig och mina närmaste? Är jag redo att hjälpa om jag möter en plötslig olycka? 
 
– Ofta är även småsaker viktiga. Det gäller att se till att tvättmedel förvaras utom räckhåll för barn och husdjur, att det finns en brandfilt i köket och att brandvarnarna fungerar. Det är också bra att ha adressen till bostaden synlig till exempel i tamburen, så att även en som bara hälsar på kan ge korrekt adress under ett samtal till nödcentralen, påpekar Hirvonen.
 
Det bästa sättet att förebygga olyckor är att tänka efter före och se till att vardagen är så trygg som möjligt. Hur tryggt man har det hemma kan man enkelt kolla med ett webbtest,
 
Rödakorsveckan firas världen över kring Röda Korsets grundare, schweizaren Henry Dunants födelsedag (f. 8.5.1828). Dagen är av internationell betydelse för Rödakors- och rödahalvmånerörelsen, för volontärerna inom Röda Korset och för alla dem som får hjälp av rörelsen i Finland och utomlands.
 
Följ och var med på sociala medier: #rödakorsveckan #punaisenristinviikko #hjälparkurs #auttajakurssi