”Vi är glada åt varje litet framsteg”

Paula Kamppuri-Oporta / Finlands Röda Korset
Mustakima, 7 månader, vågar sitta i sjukskötare Paula Kamppuri-Oportas famn.
Fotograf: Paula Kamppuri-Oporta / Finlands Röda Korset

Röda Korsets fältsjukhus i Bangladesh tar emot upp till 200 patienter per dag. En stor del av dem är barn.

Behovet av hjälp är stort
  • Sedan augusti 2017 har över 688 000 människor flytt från Myanmar till Bangladesh. En stor del är kvinnor och barn.
  • Röda Korsets fältsjukhus i Cox’s Bazar öppnades i oktober 2017 och är det enda kirurgiska sjukhuset i området som fungerar dygnet runt.
  • Sjukhuset har tagit emot 20 418 patienter, skött 174 förlossningar och utfört över 952 operationer.
  • Sjukhuset finansieras av Finlands Röda Kors katastroffond, Europeiska Unionen och Finlands utrikesministerium.

Sjukskötare Paula Kamppuri-Oporta är på sin andra kommendering i flytkingområdet i Cox Bazarin i Bangladesh.

– Så fort det är möjligt tas barnen ut i solskenet. det är fullt på fältsjukhusets barnavdelning, men vi är glada åt varje litet framsteg i hur ett barn mår, berättar Kamppuri-Oporta.

Det är trängsel på barnavdelningen på Röda Korsets fältsjukhus. Något gemensamt språk har vi inte, men glädje och sorg kan man se på barn och föräldrar.

– Det är härligt att komma till avdelningen på morgonen och mötas av barnens glada ”Good morning” från alla håll. Barnen har lärt sig engelska, men jag har inte lärt mig bengali, säger Kamppuri-oporta.

Alla delar av Röda Korsets fältsjukhus har varit igång sedan oktober. Mellan 150 och 200 patienter tas emot varje dag. På en vecka görs upp till 100 kirurgiska operationer.

Fältsjukhuset är det enda sjukhuset i det enorma flyktinglägret som är öppet dygnet runt och där en eller två kirurger alltid har jour. De svåraste fallen kommer till fältsjukhuset: gravida och födande mödrar, kejsarsnitt, prematurer och undernärda barn.

Små patienter lider av infektioner

Kamppuri-oporta berättar om en typisk barnpatient: Mustakima är sju månader och hans föräldrar tog honom till sjukhuset när han hade haft hög feber i fyra dagar i kombination med svår hosta och diarré och han började få andnöd.

– Vi gjorde det lättare för honom att andas med hjälp av ånga och sedan med en medicin som öppnar lungorna. den fick han med hjälp av en andningsbehållare som finländska givare hade gett, en Babyhaler.

Undan för undan lättade både andnöden och hostan.

– Fyra dagar efter att han kom till avdelningen var Mustakima sig själv igen, ett barn som nyfiket tittade utforskade sin omgivning och kunde äta igen. Föräldrarna kunde nöjda ta hem honom, berättar Kamppuri-oporta.

Mässling, difteri och undernäring

Oftast kommer patienterna till fältsjukhuset på grund av diarré och uttorkning, men också på grund av olika infektioner i luftvägarna. Difteri, tuberkulos och bölder är också allmänna besvär i flyktingläger.

Barn som har flytt med sina familjer från Myanmar har inte vaccinerats mot mässling, så Röda Korsets fältsjukhus har en specialavdelning där man dagligen vårdar flera mässlingspatienter.

Människorna i flyktingområdet lider brist på rent vatten, hygien, skydd, mat och hälsovård.