Kriget i Syrien

Maria Santto / Finlands Röda Korset
12-åriga Abdul Rahman är CP-skadad och kan inte gå själv. Abdul får fysioterapi på Röda Halvmånes rehabiliteringscenter i Homs.
Fotograf: Maria Santto / Finlands Röda Korset

Konflikten i Syrien har redan pågått i sju år och visar inga tecken på att sluta. Humanitet har dock inte försvunnit från landet.

Ljudet av ett jaktplan hörs i luften. Därefter hörs ett skarpt ljud och i vid himlens rand syns rök. Därefter kommer ett till plan, och ytterligare ett till.

Svampformade moln bildas långsamt. Tills sist försvinner de in i dimman över östra Ghouta.

Det är 19 februari 2018. Krigsoperationerna i östra delen av Syriens huvudstad Damaskus har ökat. På twitter ser man i realtid vad som händer under de svampformade molnen.

Offren ligger i blod och damm. Under dagen rapporterar man om tiotals människor som omkommit.

Vi befinner oss i närheten av gamla stan, i översta våning på ett höghus med 8-våningar. Här finns Syriska Röda Halvmånes första hjälpen-center.

Runt femton unga kvinnor och män är i arbete. En del av dem tar emot nödsamtal i operationsrummet och två första hjälpen –grupper är redo att ta sig till staden för att hjälpa.

Telefonjourhavande klassificerar fallen med färgkoder. Om det är rött larmar man hjälpare från det närmaste första hjälpen –centret. I staden finns sex centren för första hjälpen.

I Damaskus ansvarar dessa frivilliga hjälpare till största delen för första omsorgen i Damaskus.

Även om man inte får betalt handlar det inte om en hobby: verksamheten är professionell och väl organiserad

Larmgruppen har som mål att vara i ambulansen senast två minuter efter larmet och vid destinationen inom sju minuter.

- Svåraste är situationer där du har gett ditt allt men det räcker ändå inte. Man glömmer inte människor som har omkommit. Dessa upplevelser får mig att göra ännu mera, konstaterar Mohab Hamed, 23.

- Frivilligverksamhet är för mig ett sätt att utrycka mig själv, inte bara med ord utan genom handlingar. Jag anser att det här är det bästa sättet att stöda samhälle och humanitet.

Explosioner hörs åter genom fönstret. Tre unga universitetsstuderande – Ataa, Nur och Leen – sitter på soffan i lugn och ro. De väntar på att få ett uppdrag.

En klinik full av olika öde

I Syriens kris har man tyvärr sett flera likadana humanitära katastrofer som i östra Ghouta.

Vi beger oss till Homs som ligger två timmar norrut från Damaskus. Genom bilfönstret ser vi en grå värld. Förstörda hus, nerfallna tak och plåt på gatorna.

För fem år sedan satt Nur al Mahmud, 17, bredvid sin bror i bilen. En mina förstörde Nurs hand som måste amputeras.Vi diskuterar med en ung kvinna på Syriska Röda Halvmånes rehabiliteringscenter i Homs.

Nur har fått en protes och rehabilitering på kliniken. Tack vare det fungerar den bättre.

- Att förlora en hand var först väldigt svårt. Jag bestämde ändå att göra mitt allt för att kunna fortsätta livet normalt. Jag går i skolan, bakar och vill bli antagen till universitet för att studera farmaci. Allt är bra nu, berättar han.

Tack vare människors goda vilja och uthållighet kunde man inleda verksamheten på kliniken i Homs. På kliniken i Homs har man hittills vårdat cirka 350 människor. Det handlar aldrig om ett enstaka besök utan bra resultat kräver ofta till och med år av arbete. För Röda Halvmånes hjälpare är resultatet ofta ännu mer belönande.

Rädslan får inte vinna

I det krigshärjade Syrien finns häftiga kontraster. Andra dödar medan andra gör sitt allt för att hjälpa.

I centrum av huvudstaden Damaskus finns restauranger fulla av läckerheter. På några kilometers avstånd gömmer sig hungriga människor i en källare.

Krisen i Syrien har tänjt på mänsklighetens gränser på ett skakande sätt. Hundratusentals människor har omkommit och miljontals flytt från sina hem. På grund av krigsoperationer har tre miljoner människor blivit skadade.

Mitt i all grymhet lever ändå empati och vilja att hjälpa. Motkraften till lidande, humanitet, håller inte på att försvinna i Syrien.

3-åriga Jawal lider av hydrokefalus och har besökt rehabiliteringscentret i Homs över 2,5 år. Tack vare fysioterapi kan han nu gå. “Han förstör en hel del saker men titta, nu kan han gå. Jag är så lycklig över det” säger hans mamma Maisaa.

Text: Ari Räsänen, Finlands Röda Kors biståndsarbetare

Foto: Maria Santto, Finlands Röda Kors biståndsarbetare