Röda Korset hjälper Jemen mitt i katastrofen

Yahya Arhab
Fotograf: Yahya Arhab

I landet som drabbats av konflikt, torka, kolera och difteri finns brist på allt.

Det är svårt att tro att siffrorna är sanna. I Jemen i Arabiska Halvön befinner sig över 22 miljoner människor (75%) av landets 29 miljoner invånare i behov av humanitär hjälp.
 
Över 60 % av befolkningen får inte tillräckligt att äta. Uppemot 18 miljoner människor lider av matosäkerhet. 16 miljoner människor är tvungna att leva utan rent vatten och bashälsovård och nästan tre miljoner människor har flytt inom landet.
 
Dessutom drabbas Jemen av en av de värsta hälsokriserna i vår tid, som förorsakas av en sjukdom som kunde förhindras – kolera. Det finns redan över en miljon misstänkta fall och 2,229 människor har dött i sjukdomen under tidsperioden  april till december 2017. Dessutom har även fallen av difteri ökat. 
 
Redan innan konflikten var Jemen helt beroende av exportmat och mediciner. För tillfället når under 30 procent av medicinerna landet, och det vanliga folket har inte råd att köpa dem.
 
Blockaden av hamn och flygfält i Jemen som trädde i kraft november 2017 av alliansen som saudier ledde, stör så väl humanitära som materiella transporter samt försämrade radikalt läget i Jemen som redan tidigare var allvarligt.
 
Att delvis öppna hamnar och flygfält motsvarar inte det enorma behovet. Biståndsorganisationer kräver omedelbart och fritt tillträde för biståndstransporter till Jemen.
 

Mat, vatten och vård med hjälp av bidragsgivare

Internationella Rödakorskommittén har förra året  tillsammans med Röda Halvmånen i Jemen levererat hjälp till fyra miljoner jemeniter i form av hälsovård, medicinsk utrustning, mat och övrig materiell hjälp.
 
Finlands Röda Kors har stött biståndsarbete i Jemen under de senaste två åren med 200 000 euro ur katastroffonden.
 
– Med katastroffondens bidragsgivares stöd erbjuder vi hälsovård och medicinsk utrustning i landet vars hälsotjänster fungerar endast till hälften. Varje dag dör 20 människor i sjukdomar och skador som kunde vårdas, berättar Andreas von Weissenberg, chef för katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors.
 
– Röda Korset är den viktigaste humanitära aktören i Jemen och det har tillträde till områden där andra aktörer inte kan vara verksamma. Organisationen har även diskussionskontakt med konfliktens båda parter.
 

Vård av konfliktskadade

Finlands Röda Kors biståndsarbetare sjukskötare Hannele Toivola vårdar människor som skadats i konflikten på sjukhuset i staden Saada i Jemen. Förutom internationella kirurgiska teamet rekryterar man lokal personal till sjukhuset.
 
– Patienterna har skott- och knivsår, benbrott, amputationer, inflammerade sår samt skador i mellankroppen och huvudet, berättar Toivola.
 
– Vi erbjuder även fortsätt vård till amputationspatienter. Det är en glädje att se när en människa kan gå igen.
 
Text: Anna-Sofia Joro
Källor:  Yemen Humanitarian Needs overview (HNO) 2018 & Yemen Humanitarian Response Plan 2018, UN OCHA