Vännerna från grannhusen

Altti Näsi / Finlands Röda Kors
Väninnorna Toini Niskonen (t.v.) och Maija-Liisa Kallonen.
Fotograf: Altti Näsi / Finlands Röda Kors

Toini Niskonen har varit verksam som frivillig i Lempäälä i årtal. Hon mötte Maija-Liisa för första gången ute vid sopskjulen eftersom Maija-Liisa bor i ett höghus i Toinis grannskap.

Vi ses – vi ser varandra
  • Till och med var femte finländare känner sig ensam, åtminstone ibland.
  • Ensamhet kan kännas som osynlighet, tomhet eller att man inte hör hemma någonstans. Den kan även kännas som fysisk smärta.
  • Cirka 9000 frivilliga vänner runt om i Finland är verksamma i Finlands Röda Kors vänverksamhet. Uppemot 32 500 människor får årligen hjälp av vänverksamheten.
 
En riktig vänskap mellan Toini Niskonen och Maija-Liisa Kallonen började först när Maija-Liisas make dog och Toini fick  veta att Maija-Liisa gärna skulle ha en vän via Röda Korset.
 
Toini beslöt sig för att ”genast ta Maija-Liisa” som hennes vän.
 

Mötet börjar ofta med en gåta

Kvinnorna träffar varandra ofta eftersom de bor så nära varandra. Toini brukar börja de gemensamma kaffestunderna med en frågesport eller gåtor.
 
Även den här gången tar Toini fram sin anteckningsbok från pilkorgen och frågar:
 
– Till vilken fråga kan man inte ge ett jakande svar?
 
Maija-Liisa roar sig. Efter några skratt avslöjar Toini svaret:
 
– Det är enkelt; Sover du?
 

Gemensamma intressen stöder vänskap

Vänskapen ger båda mycket innehåll i livet. Över en kopp kaffe är det skönt att byta tankar och fundera på dagens nyheter.
 
Toini och Maija-Liisa har mycket gemensamt eftersom de båda har växt upp på landsbygden. Därifrån kommer intressen att göra hantverk.
 
Tavlor och kärl som Maija-Liisa har gjort finns i lägenheten. Även de som just nu är i bruk när kvinnorna dricker kaffe har Maija-Liisa gjort. Hon påpekar också att hon aldrig köper bakverk från en butik utan gör allt själv.
 
Denna gång har hon bakat en räkpaj, petit choux och munkar. Toini gör bland annat vackra kort och har fördjupat sig i grafologi dvs. olika handstilar.
 

Vad kräver vänverksamhet?

Toini anser att den viktigaste egenskapen i vänverksamheten är förmåga till empati:
 
–  I vänverksamheten är det viktigt att kunna vara empatisk dvs. att man kan leva sig in i den andras situation vid behov. Därefter handlar det om personkemi. Med Maija-Liisa funkade det genast men man kan inte anta att det alltid går så lätt.
 
Lyckligtvis finns det många människor och många olika personligheter.
 
När man lyssnar på Toini och Maija-Liisa blir det klart att vänverksamheten är väldigt givande för dem båda.
 
I tidigare  frivilliguppdrag har Toini mött krävande situationer som hör till livet. Med sinne för humor och stöd från Röda Korsets avdelning har hon ändå klarat sig från allt.
 
Om man funderar över att delta i vänverksamheten lönar det sig att prova först genom att kontakta den lokala Rödakorsavdelningen.
 
Om det känns bra att vara verksam som en vän kan man överväga att bli en ständig vän till någon som behöver en vän.
 
Vill du få mer information om Röda Korsets vänverksamhet? Klicka här
 
 
Text: Altti Näsi