Röda Korsets återvinningsvaruhus Kontti inreder ett hus på Bostadsmässan i Björneborg

Frida Steiner
Frida Steiner

Inredningsarkitekten Frida Steiner inreder helt med möbler och föremål som har donerats till Kontti. Bostadsmässan ordnas i Björneborg 6.7–5.8.2018.

Kontti-varuhusen
  • I Kontti säljs donerade kläder, föremål och möbler. Inkomster från Kontti går till Röda Korsets biståndsverksamhet i världen.
  • År 2017 såldes över 3,3 miljoner återvinningsartiklar i kedjans 12 varuhus. Den mest köpta produktgruppen är kärl och inredningsartiklar, därefter kvinnokläder och som tredje möbler.
  • Det är främst privatpersoner som donerar till Kontti. Dessutom kommer donationer från dödsbo, företag och organisationer.
  • Kontti-varuhusen finns på 12 orter runt om i Finland.

På nästa sommars bostadsmässa kan man besöka ett hus som har inretts helt med återvinningsmöbler – och föremål.

Bostadsmässan ordnas i Karjaranta i Björneborg 6.7–5.8.2018.

– Vi vill visa att man med återvinningsmöbler och -produkter kan skapa ett hemtrevligt och stiligt hem både ekologiskt och förmånligt, säger Tiina Sippula, chef för kedjestyrning  vid Kontti.

Återvinningsmöbler ger djup till inredningen

Inredningsarkitekt och fotograf Frida Steiner planerar inredningen för Konttis mässobjekt. Hon berättar att hon planerar inredningen för en fiktiv familj med 45-åriga föräldrar som är sysselsatta inom den kreativa branschen och handel med en tonårspojke.

– Med hjälp av återvinningsartiklarna kan man skapa en speciell atmosfär i hemmet som inte kan fås med endast nya möbler. Jag känner ofta att ju mer slitet eller använt ett föremål eller en möbel är, desto bättre, säger Steiner.

Steiner påpekar att när man inreder med återvinningsmöbler kan man inte planera detaljer noggrant på förhand.

– Möbler och föremål samlas från Kontti-varuhusen under våren. Det här gör projektet intressant och säkert också överraskande, säger Steiner.

Möbler och produkter som finns i mässobjektet säljs efter mässorna.

Utställare för Konttis mässobjekt är Björneborgs stad, och huset har byggts upp av en privat familj. I enplans egnahemshuset finns fyra rum och kök. Husets yta är 119 kvadratmeter.

kontti.rodakorset.fi/

Fridas blogg: http://www.visualaddict.fi

Kuva: Frida Steiner