Utan el – hjälparna på plats

Juha Hankkila / Finlands Röda Kors
Juha Hankkila / Finlands Röda Kors

Vidsträckta elavbrott i Kajanaland i början av januari bevisade Rödakorsfrivilligas förmåga att hjälpa. Värst var situationen i Suomussalmi och Hyrynsalmi.

Juha Hankkila från Hyrynsalmi har varit verksam som Röda Korsets frivillig i två år. När elavbrotten orsakade problem i hemtrakten var frivilliga beredda att hjälpa.
 
– Vi höll på från morgon till kväll i flera dagar. Klockan 8 i morgon samlades vi i kommunhuset och när det blev ljust vid nio-tiden begav vi oss ut på fältet. Som bäst kom vi tillbaka först klockan tio på kvällen, berättar Hankkila.
 

Viljan att hjälpa spred sig i Kajanaland 

I samarbete med kommunens myndigheter gick frivilliga bland annat runt i  avlägsna trakter. De besökte äldre människor i deras hem och kontrollerade situationen med el, vatten och värme samt invånarnas mående.
 
– Det var fint att se hur också byborna inspirerades till att hjälpa varandra när Röda Korset fanns på plats och hjälpte. Kommunen var också med och samarbetade fint med Röda Korset, säger Hankkila.
 
– Människor är ihärdiga och vill klara sig. Till exempel gick en äldre dam med på att flytta från det strömlösa hemmet till kommunens nödinkvartering men den 98-åriga mannen ville stanna hemma. Därför övernattade deras dotter på plats och vi såg till att de klarar sig. Den verkliga situationen vet man först när man kommer på plats och möter människan. 
 
Röda Korset skickade lördag den 6.1 en släpvagn full med generatorer, vattenkanistrar, madrasser och filtar till biståndsprojektet i Kajanaland.
 
 
– Vi tog med vatten i hinkar med lock och delade ut dem i byn när vattenpumparna inte fungerade utan ström. Likaså delade vi ut reservbatterier till mobiltelefoner som vi fick från kommunen. Det fanns många som klarade sig hemma utan ström, de värmde upp bastun och ugnen samt smälte snö till vatten, berättar Hankkila.
 

Förutom konkret hjälp behövs också närvaro i en undantagssituation

Människors tacksamhet över hjälp och vård minns Juhani Hankkila särskilt väl.
 
– Seniorernas anhöriga tackade oss också för den konkreta hjälpen. Trots att det finns många som klarar sig ensamma har de ändå behov av att tala om  undantagssituationen. Psykiskt stöd är viktigt, det aktiverar människan att ta hand om sig själv och andra. Vi har en viktig uppgift  att sprida information om att ingen bör lämnas ensam.
 
Röda Korsets avdelning i Hyrynsalmi fick hjälp också av grannavdelningarna där det inte uppstod lika allvarliga strömavbrott.
 
– Vi har färdighet till mer vidsträckta evakueringar men situationen blev inte så allvarlig. Vi hade ett fall med en över 80-årig kvinna som bodde i ett hus som började bli kallt och hon var redan lite  ängslig. Vi ledde henne till en tillfällig inkvartering i byn.
 

Inspiration att hjälpa kom på en mottagningscentral

Juha Hankkila var intresserad av Röda Korsets verksamhet och när man grundade en mottagningscentral i Hyrynsalmi kavlade han upp ärmarna och handlade.
 
– Jag var med och byggde, jag skruvade upp sängar och vi ordnade upp de donerade sakerna. Dessutom var jag verksam som nattvakt. Här fanns 124 asylsökande från Irak, Syrien och Afghanistan.
När antalet asylsökande sjönk har Migrationsverket stängt flera mottagningscentraler, också i Hyrynsalmi.
 
– De tyckte så mycket om Hyrynsalmi eftersom vi har alla tjänster här i närheten och de fick kontakt med människor. Jag har hört att de fortfarande längtar efter att komma hit. Under den tiden lärde sig även människor som bor här i Hyrynsalmi en hel del om livet och flyktingar.
 
– Fortfarande gråter människor över att mottagningscenter stängdes. Både byborna och flyktingarna grät.
 
Enligt Juha Hankkila finns viljan att hjälpa andra människor djupt inne i människan. Det är naturligt.
 
– Det är oerhört viktigt att vara med och hjälpa. Det är människans grundegenskap att aktivera sig till att hjälpa och ta hand om andra när en allvarlig situation uppstår.