På dagcentret kan papperslösa glömma bort det tråkiga för en stund

Noora Kero
Frivilliga Firas och Drakhshan hjälper papperslösa på det mångkulturella dagcentret i Helsingfors.
Fotograf: Noora Kero

Helsingfors mångkulturella dagcenter besöks av ett tiotal papperslösa varje dag. Där kan de ta en kopp kaffe eller te, äta varm soppa och tala med en anställd eller en frivillig på centret som ger råd i problematiska situationer.

Det mångkulturella dagcentret Mosaiikki i Helsingfors
  • Öppet för alla som behöver hjälp. Beaktar i synnerhet de papperslösas behov.
  • Verkar i samarbete med Helsingfors kyrkliga samfällighet, Röda Korset och stiftelsen Sininauhasäätiö.
  • Under öppettiderna finns bland annat tolkar och handledare som talar arabiska och somaliska, en medarbetare som talar dari samt frivilliga från olika organisationer på plats på centret.
  • Personalen och de frivilliga erbjuder hjälp bland annat med att fylla i ansökningar om utkomststöd, hänvisar besökare vidare till nödinkvartering och Helsingfors tjänster samt ger stöd och råd till exempel när det gäller att söka sig till hälsovårdstjänster.
  • Utomstående juridisk hjälp erbjuds en gång i veckan.
  • Mer information: Eva Kuhlefelt, Finlands Röda Kors, tfn 040 648 6785

-    På dagcentret får papperslösa pusta ut och glömma bort det tråkiga om ens för en stund, säger Drakhshan, frivillig inom Röda Korset och före detta flykting.

Den pensionerade läraren i engelska som också talar kurdiska, arabiska och farsi kan hjälpa många papperslösa på deras eget modersmål. Hon hjälper till med översättningar och erbjuder tolkningshjälp till exempel under läkarbesök.

-    När människan får tala sitt eget modersmål får hen ett utlopp för sina känslor och möjlighet att uttrycka besvikelse, frustration och hat. Jag är orolig för de papperslösa. De är mycket trötta och psykiskt helt utmattade, säger Drakhshan.

Papperslösa från överallt i Finland tar kontakt

Firas, som också själv är asylsökande och har varit i Finland i drygt två år, arbetar som stiftelsen Sininauhasäätiös frivillig på dagcentret. Han hjälper till med städningen, träffar papperslösa på dagcentret och är beredd att hjälpa alltid när hans telefon ringer.
 
-    Papperslösa från överallt i Finland ringer upp mig och frågar var de kunde sova och var de kan få mat.  Jag har fått ett nätverk omkring mig under den tid som jag har varit här.

Firas har gjort många olika typer av frivilligarbete under sin tid i Finland: han har hjälpt till i köket på en asylförläggning, arbetat som frivillig inom olika organisationer samt sorterat kläder på loppisar.

-    Jag förstår de papperslösa eftersom jag också själv är flykting. Jag gör allt jag kan för dem. Jag är uppfostrad till att man ska hjälpa andra. Jag har tur eftersom jag är frisk och har energi. Om jag inte kan hjälpa och någon blir hemskickad är jag ledsen, säger Firas.

Papperslösa har samma önskemål som alla andra

Drakhshan försöker väcka hopp och uppmuntra de papperslösa: en dag blir allt bättre. Hon uppmanar alla att vara aktiva, lära sig språket, syssla med motion och frivilligarbete. Och att skaffa sig rätt information om saker och ting.

-    Många är så trötta att de inte kan ta emot någon information. När de får hjälp och stöd kan de så småningom börja fatta beslut om sin framtid.

Drakhshan, som är kurd och kom till Finland som kvotflykting för 21 år sedan, berättar hur hon blir kontaktad av folk i Kurdistan som frågar om det lönar sig att komma till Finland.

-    Jag brukar säga nej. Lämna inte ditt hemland, risken är för stor. Du kan få felaktig information om rutten och risken för att drunkna är stor. Om du bara kan stanna kvar i ditt hemland, gör det, berättar Drakhshan om sina råd.

-    Finländare är vana vid hårt arbete och har byggt upp sitt land nästan från intet. Här värdesätter man arbete. Hit ska man inte komma bara för att ligga på soffan. Och för närvarande är det dessutom väldigt svårt att få ett uppehållstillstånd i Finland, fortsätter hon.

Drakhshan tror dock att många flyktingar som redan bor här kan bli goda skattebetalare.  Och det önskar hon också av hela sitt hjärta. Fyrabarnsmamman är särskild oroad över ungdomar.

-    De papperslösa har samma önskemål som alla andra: att gifta sig, bilda familj, arbeta och sköta sin egen ekonomi. Det är normalt. De har energi och de borde kunna förverkliga sina drömmar.