Jul förorsakar stress i många familjer – De ungas skyddshus hjälper hela julen

Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

I huvudstadsregionen håller De ungas skyddshus i Esbo jour under hela julhelgen. I Åbo och Tammerfors är skyddshusen öppna under julen.

Julen är en väldigt familjeorienterad högtid och ofta har man  stora förväntningar inför julen.

”Trots att julen är en glad fest förorsakar den också stress. Om det finns konflikter hemma kan de under jultiden kännas speciellt tunga. Också ensamhetframhävs enkelt under julen. Ibland kan det vara en bra idé att den unga firar julen på skyddshuset, berättar Lasse Jalonen, kris- och familjearbetare vid De ungas skyddshus i Åbo.

Även under julen finns det kris- och familjearbetare och utbildade frivilliga på plats vid De ungas skyddshus.

Skyddshusens tjänster är också kostnadsfria och man får snabbt hjälp utan tidsbeställning. Det lönar sig att frimodigt kontakta skyddshuset.

Skyddshusets jul är varm och hemtrevlig

Under julen strävar man efter att skapa en varm och hemtrevlig stämning i skyddshusen. Vi har en julgran och bakar pepparkakor tillsammans. På julaftonen äter vi en julmiddag med skinka och jullådor.

”I skyddshuset har man möjlighet att fira jul i en trygg omgivning, prata med en pålitlig vuxen och tillbringa tid med andra ungdomar. Vid behov kan den unga också tillfälligt övernatta i skyddshuset”, berättar Isto Onali, direktör för De ungas skyddshus i Esbo.

Beroende på ungdomarna som övernattar i skyddshuset är varje jul annorlunda. Ibland finns det flera övernattare, ibland är det däremot ingen som övernattar under helgen.

 Öppettider under julen och kontaktuppgifter för De ungas skyddshusen

Huvudstadsregionen

Huvudstadsregionens  jour hålls i Alberga under julen. Då är skyddshusen i Helsingfors och Vanda stängda och skyddshuset i Esbo betjänar alla huvudstadsbor.

Juljouren börjar i Esbo lördag 23.12 kl. 17 och avslutas onsdag 27.12. kl. 10. Skyddshuset är öppet dygnet runt under helgerna.

De ungas skyddshus i Esbo ligger i norra Alberga, i närheten av järnvägsstationen, på adressen Bleckslagargränden 2 A 14. Telefonnummer: 09 8195 5360 och e-post: turvatalo.espoo@punainenristi.fi

Tammerfors

I Tammerfors är skyddshuset öppet  från den 24.12 kl. 15 till 26.12 kl. 10.

Under mellandagarna och nyåret ( 27.12 -1.1) jourar man i huset enligt de vanliga öppettiderna, dagligen från kväll till morgon kl. 17-10.

De ungas skyddshus i Tammerfors är beläget i Tammerfors centrum på adressen Hämeenkatu 22 C. Telefonnummer: 040 556 6661 och e-post: turvatalo.tampere@punainenristi.fi

Åbo

De ungas skyddshus juljour i Åbo börjar 23.12 kl.17 och pågår fram till 27.12 kl. 10.

De ungas skyddshus i Åbo ligger i Åbo centrum på adressen Universitetsgatan 24 A 15. Telefonnummer är 02 254 9667 och e-post  turvatalo.turku@punainenristi.fi