En dominikansk familj räddade sig från orkanen Maria genom att gömma sig under trapporna

Nina Svahn / Finlands Röda Kors
Fotograf: Nina Svahn / Finlands Röda Kors

Orkanen Maria har förstört över 70 000 människors liv i östaten Dominica i Karibiska havet. Bland dessa människor finns Trevor Jean Baptiste och hans familj.

Auta hädänalaisia Nälkäpäivänä
  • Lähettämällä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Osoitteessa nälkäpäivä.fi
  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
  • Lahjoittamalla MobilePay:lla ja Pivolla numeroon 1001
  • Tilisiirrolla tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5173
  • Keräyslupa: POL-2015-8798 & ÅLR 2016/8243
Den idylliska byn vid havet är nästan helt förstörd på grund av stormen. Den största delen av byggnaderna har rasat och de flesta har inget tak längre.
 
Elstolparna har fallit ner och på vägen till stranden finns massor av stenar och övrigt skräp framför dörrarna. Vi befinner oss i Saint Joseph som ligger på södra kusten av östaten Dominica.
 
Vid vägkanten sitter Trevor Jean Baptiste som håller sin ettåriga son Kamal i famnen. Jean Baptiste, hans fru Desiree Pita och deras barn – sonen Kamal och den två veckor gamla flickan Dinaiah – hör till de över 70 000 människor vars liv har drabbats av orkanen Maria.
 
Den extremt kraftiga orkanen i kategori fem som slog till mot östaten Dominica 18.9 dödade minst 25 människor och förstörde byggnader, vägar och skog på olika håll på ön.
 
– Det var hemskt. Jag trodde att vi alla skulle dö, säger Jean Baptiste och kramar sin son hårt.
 
– Jag har  tidigare upplevt stormar men aldrig någonting som den här.
 

Att skydda barnen är det viktigaste

När stormen närmade sig sökte familjen, tillsammans med grannarna, skydd i husets övre våningar. Det visade sig  vara rätt lösning eftersom bottenvåningarna snabbt fylldes med vatten från den näraliggande ån som översvämmade.
 
Bara ett ögonblick senare rasade rummets vägg när taket från byns skola föll på byggnaden. Jean Baptiste skyndade sig med sina barn till byggnadens mellersta våning som han ansåg vara den mest trygga platsen i huset.
 
– Vi gömde oss i ett litet utrymme under trapporna. Jag försökte skydda barnen med ett bord men ändå blev dom helt genomvåta, berättar Jean Baptiste.
 
Familjen, som klarade sig från eländet, är nu i skydd hos Trevors kusin. Nu bör de och byns andra invånare bygga hela sitt liv på nytt eftersom orkanen förstörde nästan all bostäder och dessutom hela skörden och 75% av öns vackra natur.
 

Nöden är stor

– Nöden på Dominica är extremt stor, säger Steve McAndrew, verksamhetsdirektör för IFRC.
 
– Människor behöver omedelbart mat, vatten och bränsle eftersom livsmedlen  minskar hastigt. Väderrapporterna lovar regn och därför behövs även skyddsfiltar, täcken och byggnadsmaterial så att alla människor kan vara i skydd.
 
– Behovet är enormt och stödet som vi erbjuder är för tillfället inte tillräckligt. Samtidigt som världen redan vänder sin rygg och intresserar sig för övriga större tragedier, gör Dominicas lilla östat sitt allt för att kunna överleva en av de värsta katastroferna i sin historia.
 
– Vi jobbar hårt tillsammans med Dominikanska Röda Korsets personal och frivilliga för att kunna säkerställa att man får kritisk nödhjälp så snabbt som möjligt. Vi har redan skickat det första flygplanet med fem ton av skyddstäck, filtar och andra kritiska artiklar. Syftet är att fortsätta med biståndsflygen med stöd från Röda Korsets och Röda Halvmånes samarbetspartners på olika håll i världen. 
 
Samtidigt försöker Jean Baptistes familj och grannarna hitta rent dricksvatten och tillräckligt med mat, och de börjar även förstå förödelsens omfattning.  
 
– Stormen förstörde all vår egendom. Vi förlorade vårt hem och vårt familjeföretag. Vi har inte ens skor för Kamal.
 
Internationella Röda Korsets teams finns på plats i Dominica för att uppskatta behovet av hälsovård, skydd och finansiellt stöd samt behovet av dricksvatten och rengöring.
 
Under de kommande veckorna kommer även mer personal från Röda Korset till ön för att försäkra att offrens fysiska och psykiska behov uppfylls. IFRC har även gjort en nödhjälpsappell för 1,6 miljoner schweiziska franc.
 
Efter att ha uppfyllt de viktigaste grundbehov kommer det att ta en lång tid, förmodligen flera år, innan östaten och dess invånares levebröd kommer att återuppbyggas. Dominikanska Röda Korset har bundit sig till att erbjuda öns befolkning långvarigt stöd.