Finlands Röda Kors skickar mer hjälp till offer för orkaner i Karibien

Benjamin Suomela / Finlands Röda Korset
 Danska Röda Korset
 Danska Röda Korset

Finlands Röda Kors skickade sex biståndsarbetare till biståndsoperationer efter orkanen Maria i Karibien. De första sakkunniga inom logistiken begav sig till Karibien den 16:e september. Efter två orkaner i rad är miljoner människor i behov av hjälp.

Orkanen Maria slog till med styrka mot Karibien på onsdag kväll finsk tid och förorsakade förödelse. Puerto Rico, med cirka 3,5 miljoner invånare, är nästan helt utan elektricitet. Orkanen slog till med styrka i de områden som för en vecka sedan drabbades av orkanen Irma.

- Våra biståndsarbetare som nu beger sig till Karibien är proffs inom logistik, de försäkrar att hjälpen når fram även i de krävande förhållandena. De ordnar biståndsmaterial såsom mat, vatten, hygienartiklar och levererar röjningsutrustning så effektivt som möjligt till de områden som drabbades av förödelsen, säger Finlands Röda Kors logistikkoordinator Ari Mäntyvaara.

Efter att ha säkerställt förödelsens omfattning och behovet av hjälp stöder logistikerna biståndsoperationerna antingen i Puerto Rico, på USA:s Jungfruöar eller i USA:s Florida Keys område.

Jungfruöarna med sina 100 000 invånare ligger till exempel i den korspunkt där både orkanen Irma och orkanen Maria slog med största styrka.

- Behovet av hjälp i de Karibiska östaterna är enormt. I de mest drabbade områdena har orkanen tagit med sig allt. Det är exceptionellt att två stora orkaner slår till mot  samma område under så kort tid, säger Andreas von Weissenberg, chef för Finlands Röda Kors internationella katastrofhjälp.

Lokala Rödakorsföreningar i Karibien inledde biståndsoperationerna redan när orkanen Irma närmade sig men på grund av den nya orkanen har tillträde till de drabbade områdena ytterligare försvårats. Dessutom har översvämningar och regn gjort att hjälpen når fram långsammare.