På Weekend Festival testade unga att rulla kondom och snackade avslappnat om sex

Jenni Latvanen / Finlands Röda Kors
Jenni Latvanen / Finlands Röda Kors

Röda Korsets frivilliga inom hiv- och sexualhälsa var med på förra helgens Weekend Festival för att handleda besökarna i användningen av kondom. Ungdomarna kunde ta kondomkörkort vid Sexkiosken, som åker runt i sommarevenemangen som en del av Sommargummikampanjen.

– Får det vara ett Sommargummi?

Sonja Hyvönen, frivillig inom sexualhälsa, ställer leende frågan till ett förbipasserande killgäng. Pojkarna stannar och funderar en stund, men tar till slut emot Sommargummin. Vi går runt Weekend Festival-området, där nästan 30 000 unga och unga vuxna firar på en solig lördagseftermiddag. Snart är Sommargummi-ämbaret tomt, då alla kondomer gått åt, och det är dags att återvända till Sexkiosken.

På sommaren går de frivilliga runt på tiotals olika evenemang runtom i Finland för att dela ut Sommargummin. Samtidigt snackar de om säker sex med festivalbesökarna. Förutom Weekend Festival har Sommargummi-kampanjens Sexkiosk varit med på YleXPop och Ruisrock, och deltar också i Blockfest.

Sexkiosken – vad är det för något?

Sexkiosken är ett samarbete mellan YleX, Röda Korset, Väestöliitto och Cancerförbunden, en kiosk med låg tröskel där vem som helst kan fråga vad som helst i anknytning till sex och preventivmedel - förutom av Finlands Röda Kors, också av experterna vid Väestöliitto och Cancerförbunden. Vid kiosken är det också möjligt att ta kondomkörkort och Sexmagisterexamen.

Enligt Sonja är det enklare att föra ett djupare samtal vid Sexkiosken än mitt på området.

– När vi delar ut sommargummin blir det ett rätt så snabbt möte, då hinner man inte ha en desto djupare diskussion. Vid kiosken vågar besökarna ställa fler frågor än mitt i en stor folkmassa.

En annan frivillig, Jenna Flinck, instämmer.

– Ofta inleds diskussionerna genom att någon har ett fel i en av kondomkörkortets frågor eller debatterar svaret inom sitt kompisgäng. Exempelvis är det många som tror att hiv är den vanligaste könssjukdomen i Finland, trots att det rätta svaret är klamydia. Sådant skapar livlig debatt.

”Det bästa är att träffa nya människor”

Den här sommaren har varit både Sonjas och Jennas första som frivilliga för Röda Korsets arbete inom hiv- och sexualhälsa. Jenna kom ursprungligen med, eftersom hon skriver en avhandling som behandlar Sommargummit och Sexkiosken.

– Ibland skäms jag över att berätta hur roligt jag har med min avhandling, skrattar Jenna.

Sonja drömmer om att studera till primärskötare men hon vågade inte genast gå med i Röda Korsets första hjälpen-verksamhet.

– Jag beslöt mig för att starta vid avdelningen för sexualhälsa och det här har varit jätteroligt!

Sonja uppmuntrar alla att modigt komma med i verksamheten, om man alls är nyfiken på frivilligarbete.

– Det bästa med verksamheten är alla nya människor som man träffar. Vi kommer säkert att upprätthålla kontakten med andra frivilliga också i framtiden.

Arbetsdagen för en frivillig kan dra ut på förvånansvärt lång tid, men det stör inte Sonja och Jenna. För vem skulle klaga på att få jobba vid ett av Finlands största evenemang, till solsken och uppträdanden av artister i världsklass?