Blommor och beundrarbrev till hjälpare – 88 år jour inom första hjälpen

Finlands Röda Kors
Finlands Röda Kors
Finlands Röda Kors
Finlands Röda Kors

Röda Korsets frivilliga hjälper på olika evenemang året runt. Jourverksamheten har långa anor: redan 1929 satte frivilliga upp en station för första hjälpen på en mässa i Åbo.

140 år av hjälpare
 
Publiken följde intresserad hur Finlands Röda Kors första jour inom första hjälpen fungerade på en mässa i Åbo 1929. Tre sjukskötare hade jour turvis på första hjälpen-stationen som sattes upp i flicklyceets skolkök. De hjälpte ett tiotal människor med smärre skador under evenemanget.
 
En del mässbesökare tycktes tro att stationen för första hjälpen var en av mässavdelningarna och det var många som ville bekanta sig med den. Även Finlands Röda Kors dåvarande ordförande, general Mannerheim besökte stationen. 
 
Snart började Röda Korset ordna kombinerade första hjälpen-enheter och mässavdelningar även på andra evenemang. Man hade även i övrigt börjat fästa mer uppmärksamhet vid första hjälpen bland annat i takt med att arbets- och trafikolyckor ökade i antal. 
 

Livräddade under VM i Lahtis 1958

Under krigstiden lugnade första hjälpen-verksamheten ned sig men man lyckades återuppliva den på 50-talet. Röda Korsets första grupper inom första hjälpen grundades 1957, och redan följande år stod frivilliga i lokalavdelningen i Lahtis inför en stor kraftansträngning. De ansvarade för första hjälpen under världsmästerskapstävlingarna i skidåkning i samarbete med försvarsmaktens sjukvårdsskola. 
 
”Bland annat en akut, allvarlig hjärtattack vid skidspåret skulle förmodligen ha lett till döden om första hjälpen-gruppen inte hade kommit till platsen i tid och flyttat den drabbade från skidspåret till en ambulans i sin ackja”, rapporterade man från evenemanget.
 
Utöver på idrottstävlingar har Röda Korsets jourhavande varit en bekant syn också på olika festivaler redan länge. Till exempel under rockfestivalen Ruisrock 1971 behandlade de frivilliga sår, hjälpte berusade, talade med deprimerade och gav första hjälpen för olika slags kontusioner, sträckningar och brännskador.
 
En del av festivalpubliken väntade utanför portarna till festivalområdet upp till tre dygn i förväg och de jourhavande hade fullt upp. Som tack fick de frivilliga bland annat blommor och beundrarbrev från personer som de hjälpt. 
 

Gatupatrullarbetet inleddes på 1980-talet när ungdomar hjälpte varandra 

Finlands Röda Kors ungdomar testade gatupatruller under festkvällar för första gången i Kotka 1980, och arbetsformen kom för att stanna. 
 
Ett populärt dansställe i närheten av Kotka lockade många ungdomar varje veckoslut, en del bara 11 år gamla. De frivilliga tog berusade och skadade ungdomar för att nyktra till om deras egna krafter hade sinat. 
 
De frivilligas hjälp på festivaler och andra evenemang är fortfarande en viktig del av Röda Korsets verksamhet. Frivilliga inom första hjälpen, rusmedelsarbetet och HIV- samt sexualhälsoarbetet har jour på åtskilliga evenemang varje år. 
 
 
 
Text: Kiia Etelävuori