Frivilligarbetet inom sexualhälsa gick i arv från mor till dotter

Suvi-Tuuli Kankaanpää / Suomen Punainen Risti
Suvi-Tuuli Kankaanpää / Suomen Punainen Risti

Systrarna Emma och Henrika Sandström samt deras mamma Arja Sandström arbetar med hiv- och sexualhälsofrågor som frivilliga inom Röda Korset. På festivalen kan man få information om hälsa samtidigt som man har roligt.

Musiken ljuder och människor ler. Den fina stämningen är något som Emma och Henrika Sandström förknippar med frivilligarbetet inom sexualhälsa på festivaler.

Detta är Emmas, 25, och Henrikas, 27, andra sommar som FRK-frivilliga inom hiv- och sexualhälsoarbete på festivaler. Även systrarnas mamma Arja Sandström, 54, är utbildad frivillig inom hiv- och sexualhälsoarbete.

Sexkiosken, som turnerar på festivalerna, är en del av Finlands Röda Kors, Befolkningsförbundets, cancerförbundens och YleX gemensamma sommargummikampanj. Röda Korsets frivilliga går omkring på området för att dela ut kondomer och hjälper besökare vid sexkiosken att avlägga kondomkörkort.

– Där ingår ett teoriprov med frågor om sexualhälsa. Dessutom får man öva på att trä en kondom på en dildo, även i mörker, berättar Henrika.

Festfolket – såväl tonåringar som äldre – har nyfiket tagit sig an körkortsuppgifterna, vissa med humor och andra med ett stort intresse för sakinnehållet. Många kvinnliga deltagare har sagt att de aldrig tidigare har provat på att trä på en kondom. Även frågorna i frågesporten ger ofta upphov till bra diskussioner.

– Människor behöver kunskap om sexualhälsa. Feluppfattningar om exempelvis behovet av preventivmedel och hur man skyddar sig mot sjukdomar sprids fortfarande.

Moderns exempel är viktigt för döttrarna

På jourplatsen kan man också få information om exempelvis hur man vet att man har smittats av en könssjukdom och var man kan testa sig. Kondomer hämtas inte bara av användarna själva, utan också av föräldrar med tonåriga barn.

– De vet att de kommer att behövas.

Familjen Sandström har redan länge deltagit i olika sorters frivilligarbete inom Röda Korset.

– Som ung var jag aktiv i Röda Korsets ungdomsavdelning i Borgå och deltog bland annat i ordnandet av den första Hungerdagsinsamlingen på Borgå torg. Röda Korset har alltid varit en viktig kanal för mig, även om jag inte alltid har kunnat delta aktivt på grund av min livssituation, berättar Arja Sandström.

Moderns exempel har varit viktigt för döttrarna. Hon har exempelvis inspirerat dem att donera blod.

Att bli frivillig inom sexualhälsa var också Arja Sandströms idé. Ursprungligen var målet att få fungera som jourhavande på Pluspunkten. På Pluspunkten kan man exempelvis diskutera könssjukdomar eller göra ett anonymt hiv-test.

Förutom att arbeta på festivaler har Emma hållit lektioner om sexualhälsa på mottagningscentraler och berättat om verksamheten på EDUCA-mässan för lärare.

”Människor är mer öppensinnade numera”

Kursen för frivilliga inom sexualhälsa var enligt familjen Sandström ett kompakt informationspaket, som gav mycket ny information om exempelvis sexuella minoriteter även till deltagare med utbildning inom hälso- och sjukvården.

– Sexualhälsoarbetet kändes aktuellt eftersom mina egna barn höll på att bli vuxna. Det är numera viktigare än när jag själv var ung, och människor är också modigare och mer öppensinnade numera, säger Arja.

De hiv-positivas liv har också förändrats med åren. Ännu på 1990-talet var hiv-infektionen dödlig, men med dagens läkemedel kan en hiv-positiv person leva ett långt och normalt liv.

– Även om det finns bra behandling är det fortfarande viktigt att tala öppet om hur man skyddar sig, säger Henrika Sandström.

Familjen Sandström rekommenderar arbete inom sexualhälsa till personer som har en öppen och accepterande inställning till sexualitet. Man behöver inte ha en utbildning inom hälso- och sjukvård, utan man får all information man behöver på kursen.

– Precis som i allt annat frivilligarbete får man mycket mer än man ger, säger Arja Sandström.

Text: Elina Teerijoki