Teuvo är närståendevårdare för sin fru – kamratstöd ger kraft till vardagen

Sami Mustonen / Röda Korset
Teuvo deltog i Röda Korsets välmåendedagar för män som ordnades i Heinola i maj. Lediga dagar är ett sällsynt nöje för en närståendevårdare.
Fotograf: Sami Mustonen / Röda Korset

Teuvo Savolainens fru har Alzheimers sjukdom. Teuvo har varit närståendevårdare för henne i sex år. Diskussioner och möten med andra närståendevårdare är ett viktigt stöd i vardagen för Teuvo.

Röda Korset hjälper närståendevårdare
  • Det finns cirka 350 000 närståendevårdare i Finland varav 60 000 utför tungt vårdarbete som binder dem.
  • Röda Korsets stödverksamhet för närståendevårdare stödjer och främjar närståendevårdarnas och deras familjers hälsa, livskvalitet och färdigheter att klara vardagen självständigt.
  • Kom med i stödverksamheten för närståendevårdare!

Teuvo Savolainens frus sjukdom bröt ut 2006. År 2011 blev Teuvo närståendevårdare till henne. Paret bor i Leivonmäki i Joutsa kommun. Den närmaste grannen bor två kilometer bort.

– Dagarna går, en i taget. Eftersom det är fråga om en progressiv sjukdom kan man inte ha höga förhoppningar. Fysiskt sett är vi båda i bra skick, varken jag eller min fru har några fysiska funktionsnedsättningar. Men denna minnessjukdom är en allvarlig och överraskande sjukdom, man brottas med den varje dag. Det är en daglig ansträngning för ens eget psykiskt välmående, säger Teuvo.

Teuvo driver parets vardag hemma men frun deltar under ledning i hushållsarbetena i den mån hennes funktionsförmåga tillåter.

– Min fru var kock till yrket. Hennes arbetsförmåga ligger fortfarande på den nivå att hon kan laga maten om jag förbereder råvarorna och recepten. Dock under min ledning och med min hjälp, säger Teuvo.

Först lagstadgad ledighet på sju år

Teuvo deltog i Röda Korsets välmåendedagar för män som ordnades i Heinola i maj. Lediga dagar är ett sällsynt nöje för en närståendevårdare.

– För första gången på sju år har jag nu lagstadgad ledighet på tre dagar. Och jag är lycklig över att allt har ordnat sig, säger Teuvo glatt.

Syftet med välmåendedagarna för närståendevårdare är att hjälpa dem att få en paus från vardagen och samla krafter till arbetet tillsammans med andra närståendevårdare.

– Även här på kursen konstaterade jag att allt hittills gått bra med hjälp av egen sinnesstämning och humör. Kamratstödet jag fått här har gjort det lättare för mig, även idag, säger Teuvo.

– Dessa möten är väldigt viktiga när din närmaste granne bor två kilometer bort. Diskussioner och kamratstöd vidgar vyerna. Man lär sig att förstå även andras svårigheter, fortsätter Teuvo.

Snickararbeten ger en paus

Fritidssysslor ger Teuvo styrka. Han sjunger i kör och sysslar med teater, jakt och fiske.

– Visst har jag varit tvungen att ge upp några hobbyer. Men jag har även en verkstad där jag snickrar fram olika slags läderverk och knivar. Det hjälper lite när jag behöver en paus från vardagen, säger Teuvo.

Teuvo utstrålar humor och en positiv attityd till hela sitt väsen.

– Det är nog så att man bryter samman själv också om man bara stannar upp och börjar älta. Man måste fortsätta en dag i taget och ta det som det kommer. Själv mår jag ju bra, jag har vänner och grannar.