Röda Korsets frivilliga hjälper under sommarens festivaler

Jussi Tuokkola / Roda Korset
Pasi Leino / Roda Korset

Röda Korsets frivilla inom första hjälpen, rusmedelsarbete och HIV/sexuell hälsa åker runt till olika evenemang och festivaler i Finland under hela sommaren.

Kom med som frivilligarbetare på festivaler
  • Som frivilligarbetare får du både njuta av festivalstämningen och samtidigt göra ett värdefullt jobb.
  • Som frivilligarbetare får du både njuta av festivalstämningen och samtidigt göra ett värdefullt jobb.
  • Röda Korsets festival-jour består av tre delar, av vilka du kan välja den form som passar dig bäst.
  • Läs mer om festivaljouren
  • Vapaaehtoisena saat nauttia festaritunnelmasta samalla, kun teet arvokasta työtä.

Våra frivilliga deltar i de största publikevenemangen under sommaren, till exempel Ruisrock i Åbo, Ilosaarirock i Joensuu och Weekendfestivalen i Helsingfors.

Festfolket kan vända sig till de frivilliga om det inträffar en olycka eller om de behöver någon att prata med och någon som lyssnar. Alla frivilliga inom Röda Korset är myndiga och utbildade för sina uppgifter. De känns igen på sina röda västar.

Vrickade du vristen eller skavar skon?

Röda Korsets grupper för första hjälpen tar hand om mindre sår och skavanker på plats. Om nöden är stor, kallas professionell hjälp till platsen. Unde flera evenemang finns det ett tydlig markerat tält för första hjälpen där de tar hand om alla som behöver första hjälpen.

Under sommarevenemangen är det mest skavsår, mindre sår och vrickade vrister som sysselsätter första hjälpen-grupperna. Vid hett väder hotas festfolk av trötthet på grund av hettan och vätskeförlust, och av solbrännor.

Är det normalt om…? När man inte törs fråga andra

Under sommarens festivaler deltar också Röda Korsets frivilliga inom HIV/sexuell hälsa, som delar ut sommargummin och pratar med festarna om tryggt sex, preventivmedel och könssjukdomar. Det finns inte någon nedre eller övre åldersgräns för rådgivningen, utan de frivilliga hjälper alla oavsett ålder.

Diskussioner om rusmedel i festlig anda

Frivilliga inom rusmedelsarbete vandrar omkring bland festfolket och pratar om rusmedel. Man kan i god anda tala med de frivilliga om användningen av rusmedel och att förebygga skador. Diskussionerna är inte avsedda att moralisera eller klandra.

De frivilliga inom rusmedelsarbete uppmuntrar att undvika att pröva på narkotika, hjälper till med att hitta lämpliga stödtjänster eller ger stöd vid till exempel ångesttillstånd som orsakats av droger.

Under en del festivaler finns det också en tillnyktringsstation där de i dåligt skick är trygga och man hela tiden kontrollerar deras tillstånd.