Sommargummi & Chill – En avslappnad sommar med kondomen!

YleX
YleX

Sommargummilåten Tyynysotaa av Nelli Matula, Vilma Alina, Sini Yasemin och Ida Pauli startar Sommargummikampanjen. Kampanjen, som redan arrangeras för 22:a gången, påminner om vikten av att använda kondom – har man gummit med så kan man chilla.

Att använda kondom innebär fortfarande ett spänningsmoment för ungdomarna: man kan känna sig nervös inför att skaffa kondom och diskutera saken, och sen är det givetvis själva användningen. Enligt Befolkningsförbundets ungdomsläkare Miila Halonen lättar nervositeten dock efter hand, och kondomen kan bli en kompis.

– Man kan träna kondomanvändningen på förhand i lugn och ro, så det inte känns så stressande då när man ska ha sex. Det är en bra idé att diskutera preventivmedlen i god tid och inte lämna det till sista minuten. Särskilt inte till den minut då man redan håller på med actionen, påminner Halonen.

Kondomen och slicklappen är de enda sätten att skydda sig mot könssjukdomar. Dessutom är kondomen det enda preventivmedlet som låter en kille besluta om han vill bli pappa. Halonen påminner att det är lättare att njuta av sex när man vet att man är skyddad. – Särskilt rädsla för graviditet kan göra att sex inte känns så bra.
 
Kampanjens Sommargummin börjar delas ut under YleXPop, som arrangeras 2–3.6 på Lahtis torg. Då hörs även Sommargummilåten live för första gången. Sammanlagt delas 170 000 stycken Sommargummin ut under de största evenemangen i Finland. Dessutom delar Soldathemsförbundet ut 30 000 Permissionsgummin till dem som håller på att fullgöra sin värnplikt.
 
Förutom på YleXPop är Sommargummikampanjen med på Ruisrock i Åbo, Helsinki Weekend Festival och Tammerfors Blockfest, där Sommargummibudskapet förs fram av YleX och av Finlands Röda Kors utbildade frivilliga tillsammans med sakkunniga från Cancerorganisationerna och Befolkningsförbundet. På festivalerna diskuterar man skyddat sex tillsammans med tusentals ungdomar, och ungdomarna får också pröva på att sätta på en kondom vid Sexkiosken. På festivalerna och på nätet kan man också fylla i Sexmagister-testen där man kan visa sig vara en mästare i preventivmedelkunskap.
Den populära Sexkiosken har upplevts som väldigt nyttig.

– Många av ungdomarna har sagt att de aldrig förut har fått pröva på att sätta på en kondom, berättar Röda Korsets frivilliga Anu Liikanen, som arbetar vid Sexkiosken.
 

Sommargummilåten är full av tjejenergi

 
Årets Sommargummilåt är Tyynysota, som är full av tjejenergi. Bakom låten står fyra lovande artister: Nelli Matula, Vilma Alina, Sini Yasemin och Ida Paul.

– Sommargummikampanjen har alltid varit en riktigt positiv kampanj. Det var därför jag ville vara med. Där finns ingen hutande eller predikande om att man inte ska ha sex före äktenskapet, utan sex är kul och ni ska vara trygga. Alla Sommargummilåtar har varit gott-humörs-låtar där man tar det lekfullt och har kul med temat, kommenterar Vilma Alina
– Jag tyckte det var jätteskönt att vi hade fyra tjejer med om att skapa den här låten, eftersom jag inte kan minnas att man hade gjort sådant här tidigare i Finland, att ha flera soloartister tillsammans. Det är för den skull det här är så häftigt, säger  Ida Paul
– Jag tyckte det var en väldigt rolig kombo, då alla har en helt egen grej, säger Nelli Matula.
– Vi understryker varandras styrkor när vi är tillsammans, konstaterar Sini Yasemin.

Enligt programchefen hos YleX Hanne Kautto är artisternas energi och attityd en fullständigt passande del av kampanjen.

– Ingen sommar utan Sommargummi. Årets artister är begåvade sångare vars karriärer är på väg att ta fart och som också skapar sin musik själv. Sommargummilåten kröns av musikvideon, som har regisserats av Viivi Huuska, berättar Kautto.

Sommargummilåten kan du höra på YleX-kanalen. Den är också tillgänglig på alla streamingtjänster, bland annat Spotify. Viivi Huuskas musikvideo kommer ut 1.6.
Sommargummikampanjen genomförs av YleX, Finlands Röda Kors, Befolkningsförbundet och Soldathemsförbundet. Kampanjen stöds av social- och hälsovårdsministeriet.
 
Sommargummi finns också på Facebook och Instagram.