Stoppa hungern - Finlands Röda Kors reagerar till hungersnöden med en nödhjälpsinsamling

Arie Kievit / Röda Korset
Fotograf: Arie Kievit / Röda Korset

Över 20 miljoner människor är tvungna att dagligen kämpa för att få tillräckligt att äta i Östafrika och Jemen.

Ge ett bidrag till insamlingen Stoppa hungern
  • Skicka meddelande SPR20 till numret 16499 (20€)
  • Till konto FI06 2219 1800 0680 00 referens: 5209.
  • Öppna en egen elektronisk insamling
  • Ge ett bidrag till en insamlingsbössa eller kom med som bössinsamlare.

Den långvariga torkan och konflikterna har förorsakat en outhärdlig situation i synnerhet i Somalia, Sydsudan, Kenya, Etiopien och Jemen. Enbart i Somalia finns det lika många människor, som motsvarar hela Finlands befolkning, som på grund av brist på näring, är i risk för att få smittsamma sjukdomar. Den största delen av dessa över fem miljoner människor är kvinnor och barn.

– Vuxna kan klara sig upp till flera månader på knappt med mat, men för barn är undernäring ytterst farligt. Redan några månader av undernäring påverkar ett barns tillväxt och mentala utveckling och kan sätta spår som syns livet ut. Brist på näringsämnen förorsakar sårbarhet för infektioner eftersom kroppen inte kan utbilda antikroppar som den behöver. När regnet börjar blir vattenreservoarer lätt förorenade och kolera, som förorsakar allvarlig diarré, blir mer allmänt, berättar infektionsläkare Terhi Heinäsmäki, Finlands Röda Kors regionala representant för Östafrika.

Enligt världshälsoorganisation WHO finns det cirka 36 000 människor i Somalia som har insjuknat i kolera och antalet uppskattas stiga upp till 50 000 människor innan slutet av juni. I synnerhet undernärda barn är i risk att omkomma i kolera och mässling som sprids lätt.

– Den långvariga torkan har redan länge försvagat hälsotillståndet för befolkningen i Östafrika. Även om det börjar regna stoppas inte hunger omedelbart eftersom fälten börjar ge skörd först efter flera månader, den största delen av boskap har dött och tusentals människor hotas av smittsamma sjukdomar. Nu är det dags att agera så att vi kan förhindra att  människor och särskilt barn  omkommer på grund av undernäring och smittsamma sjukdomar, betonar Heinäsmäki.

Läget i Jemen i kritiskt. Landet är nästan helt beroende av importerad mat, och det finns tusentals människor som har insjuknat i kolera. Finlands Röda Kors beviljade 100 000 euro ur katastroffonden för biståndsarbetet i Jemen i april.

Konflikten gör att man inte har tillträde till  odlingar

I mitten av konflikten i Sydsudan finns en miljon undernärda barn som omedelbart behöver hjälp. Nästan hälften av landets 5,5 miljoner människor är under de närmaste månaderna beroende av utomstående hjälp i situationen som hela tiden blir värre.

– På grund av stridigheterna kan jordbrukarna inte plantera trots att regnet har börjat. På grund av detta blir familjernas levebröd och matsäkerhet allt sämre, berättar Röda Korsets hälsorådgivare Maritta Niskanen-Tamiru.

I det yngsta landet i världen har enbart 41 procent av befolkningen möjlighet att få rent dricksvatten och enbart 14 procent har en toalett. Kolera och andra diarrésjukdomar blir mer allmänna men det är svårt att få vård eftersom över 100 hälsostationer är stängda på grund av konflikten.

En familj lever en vecka med ett bidrag på 20 euro

Med hjälp av katastroffondens bidragsgivare deltar Finlands Röda Kors som bäst i att hjälpa 2000 familjer i Somalia. De mest utsatta familjerna får ett penningbidrag i sina mobiltelefoner.

Till exempel kan en sexmedlemmars familj skaffa mat och vatten för en vecka med ett penningbidrag på 20 euro.

– Mobilpengar används i synnerhet i Kenya och Somalia för att skaffa dagliga livsmedel. Mat och vatten finns i de flesta områden men på grund av fattigdom, som torkan förorsakat, har människor inte råd att skaffa dessa. Med hjälp av mobilpengarna kan familjerna själva bestämma hurdana matvaror de behöver för att klara sig ut den värsta matbristen tills fälten åter börja ge skörd, berättar Heinäsmäki.