På Röda Korsets Nallesjukhus får alla vård

Henna Raatikainen / Röda Korset
Henna Raatikainen / Röda Korset
Henna Raatikainen / Röda Korset
Henna Raatikainen / Rödä Korset
Henna Raatikainen / Rödä Korset

De mest allmänna besvären hos mjukisdjur är magont och öronvärk. Även värre har inträffat: om man bryter huvudet eller svansen behövs hjälp snabbt.

Nallesjukhuset öppnas i juni i Helsingfors
  • Nallesjukhuset är öppet för alla under Röda Korsets Gimis-evenemang på Medborgartorget 6 -11.6.2017 i Helsingfors.
  • Nallesjukhuset är öppet kl. 12-19 på vardagar och kl. 11-19 under veckoslutet. Vardagsmorgnar är reserverade för daghem.

Situationen är allvarlig. Nooa har slagit sin stjärtfena i en sten. Lyckligtvis är Nooa redan en van sjukhusbesökare  – men visserligen brukar 20-åriga hajar ha mera problem med ryggfenan än med stjärtfenan.

Sjukskötare Virpi Teinilä undersöker Nooa noggrant och skriver anmärkningar ner i rådgivningskortet. Därpå binder Teinilä ett stödande förband runt hajens fena tillsammans med patientens ägare, Ilmari.

Det är en liten utmaning att reda ut den rätta medicindosering för hajen som väger 80 gr men slutligen klarnar det och Ilmari får ge medicinen direkt till Nooas mun. Det hjälper omedelbart.

– Som hemvård en hel del kramar och klappar, råder Teinilä.

– Lyckligtvis är Nooas naturlig omgivning, saltvatten, bra för skadorna.

På andra sidan  rummet vårdas hunden Marja som har fått getingstick i alla tassar. Hur kan man ha en sådan otur, funderar sjukskötare Anne Salonen. Lyckligtvis har Marja inte fått en anafylaktisk reaktion och getingar har inte stuckit henne i nosen. Tassarna vårdas och Marja får rådet att vila.

Precis som på ett riktigt sjukhus

Röda Korsets Nallesjukhus har uppförts i daghemmet Impivaara i Staffansby i Helsingfors. På detta sjukhus får alla mjukisdjur och dockor vård för sina skador och sjukdomar. 

Sjukhuset provades för första gången år 2014 vid organisationens ordinarie stämma. Sjukhuset utvecklas och förbättras hela tiden – enligt barnens önskemål.

Idag tar gruppen Jänöset, 4-5-åriga barn, sina mjukisdjur som är sjuka eller råkat ut för en olycka till sjukhuset för att få vård. De erfarna sjukskötarna Teinilä och Salonen frågar först försiktigt om patienternas skador är allvarliga.

Jo! säger alla barn.

Men Hevisaurus har kommit till en hälsogranskning bara för att vara säker på att allt är i sin ordning. Teinilä ger en vaccination till den livliga draken och konstaterar att den ser pigg ut för sin ålder. Lite mindre godis kunde dock vara bra och så ska man komma ihåg att alltid borsta tänderna efter, säger Teinilä till Hevisaurus ägare Eeli.

– Nallesjukhuset är ett bra sätt att berätta om hälsofrågor för barn, förklarar Teinilä.

– Det kan även minska rädslan för läkare, sjukskötare och sjukhus. Barnen får möjlighet att bekanta sig med utrustningen och se att allt går bra.

På Nallesjukhus använder man riktig utrustning, likadan som till exempel på Röda Korsets fältsjukhus. Idag vårdar man 20 patienter, också sådana som inte talar finska utan till exempel nallespråk. Då använder man Medical Visual Language Translator-häfte som hjälp. Man definierar smärtan med hjälp av VAS-skalan, där patienten själv får visa hur ont det gör.

Till exempel Pingu-pingvinen som har ont i magen tillfrisknar snabbt efter att ha fått medicinen eftersom skalan växlar från extrem smärta till smärtfri. Ägaren Sulo ser lättad ut, kanske var det bara för mycket socker som orsakade smärtan.

Rättvis hjälp för alla

Teinilä och Salonen har båda redan länge varit verksamma i Röda Korsets verksamhet, och haft flera olika arbetsuppdrag  även på Nallesjukhuset.

Under årens lopp har man sett många olika fall på Nallesjukhuset, bland annat en drake som hade förlorat sin förmåga att spruta eld. Även några patienter från Jänönen-gruppen har ovanliga besvär: den ena har ont i hjärnan och den andra har tappat ett öra. Alla slags patienter i olika färg, form och storlek tas emot och vårdas.

För det mesta är besvären rätt typiska. Det finns magont, öronvärk, förkylning, huvudvärk.

– Barnen berättar ofta om besvär som de själva har, berättar Teinilä.

Pojken Toivos Bamsse har fallit på isen och skadat sin mun. Anne Salonen väger och mäter nallen, skriver upp pälsens och ögonens färg och rengör sen såren. Därefter får Toivo själv lägga plåster på sin Bamsse.

Toivo granskar Bamsse noggrant och fäster plåstret tvärs över Bamsses mun.

– Talar Bamsse mycket? frågar Salonen. – I så fall kan plåstret vara lite besvärligt.

Lyckligtvis är Bamsse en tystlåten björn.

Från hjärnskakning till skadad svans

Under ett par timmar vårdar man bland annat Mustis sår i tassen, Ryhmähaus öron som gör ont , Jänö-Justiinas öronvärk och Nalle som har en hel del besvär. Stämningen är väldigt koncentrerad – precis som det ska när det egna mjukisdjuret får vård.

Det allvarligaste skada i Impivaara har Anselmis fluffiga Nalle. Enligt Anselmi har Nalle brutit både huvud och revben.

Slutligen blir det klart att det endast handlar om en hjärnskakning; Anselmi har varit lite dramatisk i sin uppskattning. Nalle måste ändå vila lite på sjukhusets observationsavdelning.

Ormen Lämmittäjä är dagens mest sällsynta djur. Stackars Lämmittäjä har brutit svansen.

Salonen frågar ägaren Leevi vad som har hänt.

Den klättrade i ett taggträ, säger pojken allvarsamt.

– Saken är klar, konstaterar Salonen och fortsätter med Lämmittäjäs vård.

Svansen i gips och tre veckors vila.

Text: Henna Raatikainen