Utmärkelsen Fördomsfri föregångare till Sunniva Drake

Maria Santto / Röda Korset
I Nyland fick Sunniva Drake utmärkelsen. Hon belönades på Narinken i Helsingfors på invigningsevenemanget av veckan mot rasism.
Fotograf: Maria Santto / Röda Korset

Finlands Röda Kors Helsingfors och Nylands distrikt beviljade utmärkelsen Fördomsfri Föregångare till människorättsaktivisten Sunniva Drake.

Sunnivan Drake har genom sitt eget agerande visat fördomsfri inställning och mod i sökandet av svar och lösningar angående invandringens och integrationens problematiska frågor. Drake, som är känd för hennes kompromisslösa sätt, är ett exempel på en person som genom egna val har påverkat utvecklandet av ett mångvärdigt närområde och samhälle.

Drake arbetar som regionaldirektör för Esbo stads bibliotekstjänst. Tack vare Drakes fördomsfrihet  har antalet anställda med invandrarbakgrund stigit bland bibliotekets personal.

Det har till exempel lett till att man idag på biblioteket får tjänster på 11 olika språk och verksamheten är mångsidig. Man håller till exempel sagostunder på flera olika språk, bokklubbar samlas på biblioteket och det finns egen verksamhet för ungdomar.

Under veckan mot rasism 20 -26.3.2017 delar Röda Korset ut utmärkelsen till gemenskaper och enskilda personer som genom sitt agerande har främjat människors likabehandling.