Finlands Röda Kors skickar biståndsarbetare och material till sjukhus i Irak

Maria Santto / Röda Korset
Maria Santto / Röda Korset
Maria Santto / Röda Korset

Röda Korset stöder två sjukhus genom att skicka tre sjukskötare och vårdmaterial från Finland till Irak. På sjukhusen vårdas sårade från striderna i Mosul.

Du kan stöda Röda Korsets biståndsarbete i Irak genom att ge ett bidrag till katastroffonden. Ge ett bidrag:
  • genom att skicka SMS:et SPR15 till numret 16499 (15 €)
  • genom att ringa numret 0600-12220 (20,28 € + lna/msa)
  • på webben

– Sjukhusen i närheten av Mosul kan inte längre ta hand om alla sårade tillräckligt effektivt. Vårdkapaciteten håller på att ta slut och det uppstår problem med klassificeringen och transporten av patienter. På sjukhusen råder brist på vårdmaterial och mediciner, berättar Andreas von Weissenberg, chef för Röda Korsets internationella katastrofhjälp.

Tiotusentals människor har sårats i miljonstaden Mosul, där strider har rasat sedan oktober. Ungefär hälften av de sårade är civila. Mer än 200 000 av stadens invånare har flytt från sina hem.

Lokala sjukhus får stöd av Röda Korset till exempel för att öppna nya operationssalar och för att ge patienterna vård närmare stridszonen. På sjukhusen arbetar biståndsarbetare tillsammans med lokal vårdpersonal.

Finlands Röda Kors koordinerar stor internationell operation

I biståndsoperationen deltar de nationella rödakorsföreningarna i Sverige, Norge, Danmark, Island, Tyskland, Kanada, Japan och Hongkong.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har bistått sjukhus i närheten av Mosul sedan oktober 2016.

– ICRC har gett Finlands Röda Kors ansvaret att koordinera insatserna, eftersom vi har ett starkt kunnande och hög beredskap inom krigskirurgi samt medicinskt bistånd, säger von Weissenberg.

Upp till tio miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd i Irak. Under de närmaste månaderna kommer Finlands Röda Kors att skicka fler kirurger och sjukskötare till Irak.

Finlands utrikesministerium finansierar operationen med 500 000 euro medan Finlands Röda Kors bidrar med cirka 100 000 euro ur sin katastroffond.